– Det handlar om hårt arbete. Vi ska jobba hårt på varje boll och för varandra. Det är så vi ska klara det här, säger han inför lördagens hemmamatch mot Oddevold.

Det är så kallad brittsommar och solen steker Kopparvallen som om det vore mitt i det som förr kallades industrisemestern. Men gula träd runt planen, och faktumet att det bara är en handfull omgångar kvar serien, gör att vi inte luras.

Det är höst i Åtvidaberg.

Artikelbild

| Lycka sägs finnas där regnbågen slutar. Frågan är om avslutningen av söderettan blir lycka eller sorg för Åtvidabergs FF. Alem Plakalo är en av spelarna som nu laddar för Oddevold hemma på lördagen.

Det är bottenstrid för ÅFF.

Kampen om nytt kontrakt i ettan är inte i slutskedet, men slutet närmar sig. Varje halvlek är grymt viktig för att bygga en kamp och prestera ett spel som ska ge de nödvändiga poängen för att ha fyra, eller åtminstone tre, lag bakom sig.

Fjärde lag från slutet, den position ÅFF har nu, ger en extra chans att klara sig kvar.

För Alem Plakalo, bosniern som kom till ÅFF inför hösten, är det inga konstigheter när det gäller vad som krävs för att hänga kvar.

– Vi ska kämpa, säger han.

Vad är ÅFF:s styrka?

– Vi har ett ungt lag och jag vill säga att det är harmonin och relationerna. ÅFF bygger på det.

Vad är din roll?

– Jag är här för att göra mål. Men jag lär mig också saker och kan hjälpa laget på olika sätt. Det är en tuff situation som vi ska klara, säger 24-åringen.

Ett par mål på sju matcher har det blivit i ÅFF-tröjan i höst. Det tar tid att komma in i ett nytt lag, särskild om du kommer upp dig lite i seriesystemet.

Plakalo är uppvuxen i Sarajevo i Bosnien och via klubbens akademi kom han upp och gjorde en säsong i landets högstaliga. Men sedan gick det lite i stå och Alem hamnade i andra bosniska lag på lägre nivå.

Det var därför han tog chansen i Sverige, med hjälp av sin agent, inför säsongen 2017. Det blev spel i Åmål i trean och där lät han kanonen mullra, 29 mål första året och sedan 18 mål på tolv matcher i år.

Det var då, återigen via agent, han fick kontakt med Åtvidaberg som sökte en målskytt.

– Jag lever i stunden. Jag försöker hitta nya vägar. Vi kör den här säsongen, tre månader, men det kan bli nästa år också, säger Alem.

Ambitionen är hög med fotbollen. Plakalo har läst på ÅFF:s historia och vet att det är ett gammalt mästarlag och att det bara är några år sedan laget var i högsta serien. Det är något som märks på arenan också, som håller högre klass än ettan.

– Med tanke på hur många människor här som brinner helhjärtat för klubben och fotbollen är ÅFF värt att komma tillbaka till allsvenskan, säger han.

Även Plakalo vill spela i de högsta ligorna i Europa.

– Jag vill utvecklas och nå högre. Det är fotboll 24/7 och jag gillar det. Det är svårt att hinna med något annat, tycker strikern.

Alem Plakalo lär få spela mot Oddevold, antingen från start eller som inhoppare.

– Väldigt nyttig för att komma från trean. Han har varit lite olika mot olika lag. Han behöver synka sig ännu mer med de andra i spelet och kan bli ännu bättre som boxspelare som är hans styrka, säger ÅFF-tränaren Rickard Johansson.

Klart är att ÅFF får avvara sin bäste målskytt mot Oddevold. Det är anfallaren Dardan Mustafa, som stänkt in tio mål under säsongen, som stukade foten på tisdagens träning.

– Han är tillbaka först nästa vecka. Till torsdagsträningen räknar vi med, säger Rickard Johansson.

ÅFF har även Pontus Fredriksson och Lukas Örn skadade sedan tidigare.

– Vi får se hur vi ställer upp nu. Det finns ett par olika lösningar, säger Rickard Johansson.

Nygamle Daniel Hallingström finns med i laget, men startar inte. Det kan bli ett inhopp.

– Det betyder mycket bara att han är med på planen, typ under uppvärmningen, och går och småpratar med spelarna, säger Rickard Johansson.

Matchen mot Oddevold, avspark på Kopparvallen klockan 15, har fri entré och Sporten sänder direkt på Corren.se, NT.se, MVT.se, VT.se och Klackspark.com. Jim Petersson är kommentator.