Nya rekommendationer: Symtomfria barn bör stanna hemma

Även yngre barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma. Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen nya rekommendationer.

Östergötland 1 december 2020 09:27

Folkhälsomyndigheten gör en förändring i rekommendationen som innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten bedömer dock inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar. 

Folkhälsomyndigheten betonar att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte, enligt myndigheten, en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.

Vid en presskonferens på tisdagen förklarade utbildningsminister Anna Ekström (S) bakgrunden till den nya rekommendationen. 

– Det innebär en större tydlighet i skolan, säger ministern som anser att det är viktigt att rekommendationerna är glasklara. 

Anna Ekström säger att de nya rekommendationerna börjar gälla omedelbart. Hon säger att det är Folkhälsomyndighetens beslut. 

– Vi befinner oss i ett speciellt läge. Ytterst gör vi det här för elevernas skull, säger utbildningsministern. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Fredrik QuistFredrik Quist
Ämnen du kan följa
Coronautbrottet - Skola
Linköping

Beskedet till eleverna: Plugga hemma nästa vecka

Linköping

Beslutet korrigeras – alla elever får lunchlådor

Linköping

Gymnasierna i Linköping kvar på distans januari ut

Sverige

LISTA: Här är nya beskeden om coronaåtgärder

Linköping

Linköpings plan för gymnasiet spricker efter regeringens besked

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Smittskyddsläkaren om mejlet: "Jag valde fel ord"

Östergötland

JUST NU: Regionen stoppar Modernas vaccin efter kylstrul

Östergötland

Ny rapport: Ytterligare sex smittade har avlidit

Östergötland

Östgötar försöker tränga sig före i vaccinationskön

Östergötland

Beskedet: Regionen får färre vaccindoser än utlovat

Visa fler