Fairtrade löser inte alla problem

Vi välkomnar fler att jobba för en rättvis världshandel, skriver Magdalena Streijffert, generalsekreterare Fairtrade Sverige.

Replik2015-11-12 14:29
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om vi har satt en fantastisk utveckling de senaste åren lever fortfarande över 700 miljoner människor i fattigdom världen över. En stor del av dessa livnär sig på att odla, kaffe, kakao eller bananer och många av dessa är också bland de som drabbats allra hårdast av klimatförändringarna. Det är därför Fairtrade finns. Men Fairtrade kan inte lösa de problemen ensam, utan vi behöver bli fler som engagerar oss för att nå en hållbar värld fri från fattigdom.

Som Peter Borring, LRF, skriver har världsmarknadspriset för både kaffe och kakao varierat kraftigt de senaste 20 åren. Det har lett till att odlare tvingats sälja sina råvaror till under produktionskostnaden och på så sätt låsts fast i fattigdom. Det Fairtrade gör är att garantera odlarna ett pris som täcker kostnaden för en hållbar produktion samt utöver det en extra Fairtrade-premie.

Det är när odlare ges resurser som de får möjlighet att investera i verksamheten och kan då även förbättra kvaliteten på råvaran. Fairtrade-premien används i väldigt stor utsträckning till investeringar i just verksamheten, t ex genom att det byggs modernare torkanläggningar för kaffet eller nyare och mer effektiva sätt att skörda och transportera råvarorna.

Fairtrade bygger på marknadens regler om utbud och efterfrågan. För att Fairtrade ska fungera krävs det att konsumenterna vill och köper dessa produkter. Om Fairtrade-märkta produkter inte håller tillräckligt hög kvalitet kommer konsumenterna inte heller välja dem i en större utsträckning. Jag kommer specifikt att tänka på ett besök jag gjorde på en Fairtrade-certifierad rosplantage i Ecuador i slutet av 2013. En av de anställda berättade för mig att de var extra noga med att packa de rosorna de sålde som Fairtrade-märkta för att de skulle hålla extra länge. Det var det för att de visste vilka fördelar Fairtrade gav. Hen förstod marknadens drivkrafter, ju fler konsumenter som väljer de Fairtrade-märkta rosorna, desto högre Fairtrade-premie får de anställda på den Fairtrade-certifierade rosplantagen.

Den ökade försäljningen av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter visar att vi som konsumenter tycker det är viktigt att de varor vi konsumerar producerats med hänsyn till både människa och miljö. Att många kommuner ligger i framkant när det gäller att ställa etiska krav i offentlig upphandling är inte bara glädjande, utan det ligger helt i linje med den lagstiftning som finns och det nya EU-direktiv som kommit. I grund och botten handlar det om att säkerställa att de som odlat kaffet vi dricker har fått schyssta arbets- och levnadsvillkor, att ILO:s kärnkonventioner har följts, barnarbete motverkats och att odlaren kan gå mot en hållbar produktion.

Fairtrade är inte lösningen på alla problem i världen, och vi ser gärna att fler engagerar sig för att vi ska nå en hållbar värld fri från fattigdom. Vi välkomnar också en dialog med LRF om hur vi kan lära av varandra och ser gärna en bättre samverkan för att nå den visionen.