Den 28 maj 1999 kunde ha blivit en vanlig dag på jobbet för Pernilla Rask. I stället drogs hon in i en mardrömslik händelse som resulterade i ett av Sveriges mest omskrivna brott: Polismorden i Malexander. Det började med rånet på banken i Kisa där Pernilla Rask arbetade som bankkassörska. I premiäravsnittet av nya podden Arkiv C berättar hon om hur händelsen format henne som person:
– Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra brottsoffer. Jag tänker att någon annan kan få höra att så här kan det faktiskt bli och att det inte är fel på dig, utan det är fel på den som utsatte dig.
Pernilla Rask har tidigare medverkat i ett reportage i Corren där hon berättar mer om själva händelsen när bankrånarna under pistolhot tvingade personalen att lägga sig ned på golvet. Pernilla Rask som då var 23 år valdes ut när det var dags att öppna bankvalvet.
Det var i den efterföljande jakten som rånarna kallblodigt sköt ihjäl Mjölbypoliserna Olle Borén och Robert Karlström med deras egna tjänstevapen.
Pernilla Rasks historia blir det första avsnittet i Correns nya podd Arkiv C. Bakom podden står journalisterna Jennifer Grönquist som har rollen som producent och Fredrik Sandberg – båda reportrar på redaktionen i Mjölby. Med podden vill de ta lyssnarna närmare stora händelser som inträffat i Mjölby och kringliggande orter.
– Idén fick vi en vanlig dag på jobbet. Vi konstaterade att det varit flera stora händelser i vårt upptagningsområde och att man borde göra en podd på temat True crime, säger Jennifer.
I kommande avsnitt berättar de bland annat om den stora branden i flerfamiljshuset på Prästgårdsliden år 2012 då en femårig flicka avled. Tre brandmän från räddningstjänsten i Mjölby berättar då om en kaotisk räddningsinsats som skapade mycket frågor efteråt.
– När de lämnade brandstationen såg de att det redan brann kraftigt. Och när de kom ditt visste de inte att det var två ihopbyggda lägenheter. Händelsen blev en viktig lärdom för räddningstjänsten, säger Jennifer.
En annan händelse som tas upp är den stora tågolyckan i Sya. I podden medverkar en kvinna som var med på tåget och vid händelsen var hon endast tio år gammal.
– Vi vill att man ska känna att personerna vi träffar har blivit formade och påverkade av händelserna, säger Fredrik Sandberg.