Ny podd sätter fokus på stora händelser i Mjölby

Pernilla Rask, trodde hon skulle dö på jobbet när de maskerade polismördarna klev in på banken för 25 år sedan. I nysläppta podden Arkiv C, som produceras av Correns redaktion i Mjölby, berättar hon om tiden efteråt.

Pernilla Rask var 23 år när bankrånarna rusade in på Östgötabanken i Kisa. I Correns nya podd Arkiv C berättar hon om tiden efter och varför hon vill dela sin skräckupplevelse.

Pernilla Rask var 23 år när bankrånarna rusade in på Östgötabanken i Kisa. I Correns nya podd Arkiv C berättar hon om tiden efter och varför hon vill dela sin skräckupplevelse.

Foto: Dennis Petersson

Podd2024-05-28 08:05

Den 28 maj 1999 kunde ha blivit en vanlig dag på jobbet för Pernilla Rask. I stället drogs hon in i en mardrömslik händelse som resulterade i ett av Sveriges mest omskrivna brott: Polismorden i Malexander. Det började med rånet på banken i Kisa där Pernilla Rask arbetade som bankkassörska. I premiäravsnittet av nya podden Arkiv C berättar hon om hur händelsen format henne som person:

– Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra brottsoffer. Jag tänker att någon annan kan få höra att så här kan det faktiskt bli och att det inte är fel på dig, utan det är fel på den som utsatte dig.

undefined
En av bankrånarna i Kisa håller vakt utanför medan kumpanerna på insidan tvingade Pernilla Rask att öppna kassavalvet efter att ha tvingats ligga på golvet med övrig personal.

Pernilla Rask har tidigare medverkat i ett reportage i Corren där hon berättar mer om själva händelsen när bankrånarna under pistolhot tvingade personalen att lägga sig ned på golvet. Pernilla Rask som då var 23 år valdes ut när det var dags att öppna bankvalvet.

Det var i den efterföljande jakten som rånarna kallblodigt sköt ihjäl Mjölbypoliserna Olle Borén och Robert Karlström med deras egna tjänstevapen.

undefined
Fredrik Sandberg och Jennifer Grönquist, reportrar på Corren i Mjölby, vill att lyssnarna ska få komma nära personer som har koppling till stora händelser i Mjölbys upptagningsområde.
undefined
Jennifer Grönquist har rollen som producent i Correns nya podd Arkiv C.
undefined
Jennifer Grönquist spelar in podden på Mjölbys redaktion eller på fältet.

Pernilla Rasks historia blir det första avsnittet i Correns nya podd Arkiv C. Bakom podden står journalisterna Jennifer Grönquist som har rollen som producent och Fredrik Sandberg – båda reportrar på redaktionen i Mjölby. Med podden vill de ta lyssnarna närmare stora händelser som inträffat i Mjölby och kringliggande orter.

– Idén fick vi en vanlig dag på jobbet. Vi konstaterade att det varit flera stora händelser i vårt upptagningsområde och att man borde göra en podd på temat True crime, säger Jennifer.

undefined
I ett poddavsnitt medverkar tre brandmän från räddningstjänsten i Mjölby som berättar om den stora branden på Prästgårdsliden då en femårig flicka omkom.

I kommande avsnitt berättar de bland annat om den stora branden i flerfamiljshuset på Prästgårdsliden år 2012 då en femårig flicka avled. Tre brandmän från räddningstjänsten i Mjölby berättar då om en kaotisk räddningsinsats som skapade mycket frågor efteråt.

– När de lämnade brandstationen såg de att det redan brann kraftigt. Och när de kom ditt visste de inte att det var två ihopbyggda lägenheter. Händelsen blev en viktig lärdom för räddningstjänsten, säger Jennifer.

undefined
I podden kommer ett avsnitt handla om den stora tågolyckan i Sya 31 mars 1975. På tåget fanns 300 passagerare och av dem avled 14 personer, lika många fick svåra skador och ett 40-tal får lättare skador. (På bildens syns polismannen Lars Svensson från Linköping som tillsammans med en kollega var först på platsen.)

En annan händelse som tas upp är den stora tågolyckan i Sya. I podden medverkar en kvinna som var med på tåget och vid händelsen var hon endast tio år gammal.

– Vi vill att man ska känna att personerna vi träffar har blivit formade och påverkade av händelserna, säger Fredrik Sandberg.