Linköpings bibliotekschef avgår

Efter fyra år som bibliotekschef i Linköping slutar nu Peter Åström med omedelbar verkan. Innan påskhelgen lämnar han arbetsrummet på biblioteket.

19 april 2011 09:27

– Jag har diskuterat framtiden med min chef och vi har beslutat att gå skilda vägar. Jag har genomfört stora förändringar i verksamheten och det kan nu vara läge för ett chefsbyte. Jag slutar under ordnade former, säger Peter Åström.

Vid årsskiftet fick Peter Åström ett nytt förordnande av den kommunala utföraren Leanlink som chef fram till 2013.

Vad har hänt sedan årsskiftet som förändrat situationen?

– Vi har fått en ny biblioteksorganisation. I den gamla hade man förtroende för mig. I den nya vill man ha en annan chef, man vill ha ett blankt papper, säger Peter Åström.

Bara ett par dagar efter att den ny organisation trädde i kraft först april inledde kultur- och fritidschefen Karin Semberg samtal med bibliotekschefen för att nå en överenskommelse om hur han skulle lämna sina arbetsuppgifter.

– Den nya organisation kräver en annan kompetens. Det finns ingen konflikt bakom beslutet. Vi är överens, vi behöver någon som är väl förtrogen med biblioteksvärlden och som kan leda biblioteket in i framtiden, säger Karin Semberg.

Under de fyra åren som Peter Åström har varit bibliotekschef har han fått förhålla sig till besparingsförslag och ombyggnationer av biblioteket för att inrymma andra verksamheter. Bibliotekets framtida organisation har också varit en stor stötesten.

– Jag har vänt upp och ner på hela biblioteksverksamheten för att skapa en modern organisation. Det har varit turbulent ibland men idag är stämningen god, säger Peter Åström som är nöjd med sin arbetsinsats.

Läs mer i onsdagens Corren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!