Ingen fest på mc-klubben utan serveringstillstånd

Socialnämnden återkallade på onsdagen ett tillfälligt serveringstillstånd för en mc-klubb som skulle sälja alkohol på en inflyttningsfest i Linköping på lördag. Nu meddelar klubben att festen är inställd.

24 februari 2011 06:30

Socialnämndens ordförande Niklas Borg (M) betraktar åtgärden som ytterst ovanlig.

Ovanligt beslut

- Jag har aldrig tidigare varit med om att dra in ett givet tillstånd, säger han.

Mc-klubben har haft liknande tillfälliga serveringstillstånd i samband med tidigare fester utan att socialnämndens alkoholhandläggare vid sina tillsyner har sett tecken på att de skulle ha genomförts annat än i så slutna sällskap som lagen föreskriver.

I veckan upptäcktes att föreningen den här gången annonserat ut festen på lördag i sin Facebook-grupp och på några internetbaserade hemsidor.

- En fest med ett tillfälligt serveringstillstånd ska gälla en i förväg väl definierad grupp och får inte rikta sig till allmänheten. Nu kunde vi se att inbjudan via internet gått ut till 800 personer. När vi kollade sidorna hade ett 100-tal personer tackat ja. Sådan här marknadsföring är förbjuden, säger Niklas Borg.

Polis informerad

Eftersom festen äger rum redan på lördag var socialnämnden tvungen att agera snabbt. Därför togs fallet upp som ett extra insatt ärende under onsdagens sammanträde.

En enig nämnd ställde sig bakom indragningen av det tillfälliga serveringstillståndet.

Beslutet innebär dock inget förbud mot festen i sig. Den får genomföras som planerat. Socialnämnden kommer inte att ha någon tillsyn av vad som sker, eftersom alkoholhandläggarnas uppdrag enbart gäller kontroller av givna serveringstillstånd.

- Men vi informerar polisen om vårt avslag. Festen får äga rum, deltagarna kan förtära medhavd alkohol men föreningen får inte sälja sprit, vilket man ville göra, säger Niklas Borg.

Festen inställd

Efter återkallandet beslutade dock mc-klubben att det inte blir någon fest.

"På grund av omständigheter är festen på lördag inställd", meddelas det kort på Facebook-sidan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!