Mannen ville att hans kvarlevor skulle frystorkas före gravsättning, men metoden som kallas promession har ännu inte börjat användas av kyrkan och Skatteverket ger inte längre anstånd.
Socialnämnden i Linköping rättade sig efter det och mannen begravdes på sedvanligt sätt på tisdagen. Stoftet efter ytterligare ett tiotal avlidna förvaras i bårhus av samma skäl.
– Vi har ett beslut som är fattat av socialnämnden där vi ska verkställa en gravsättning, säger griftegårdschef Gunnar Forsberg till Sveriges Radio Östergötland.
– Vi fattar inga beslut, vi har bara att verkställa besluten.
Inte avgjort
Det är Susanne Wiigh-Mäsak som har utvecklat metoden med frystorkning och hon fungerar även som ombud för änkan till den man som nu har begravts. När Corren pratade med henne på onsdagen var hon upprörd:
– Det här ärendet har ännu inte avgjorts. Och man har vidtagit en oåterkallelig åtgärd som orsakar stort psykiskt lidande. Jag kommer att driva frågan att de får gräva upp kroppen igen. De har gjort ett så fatalt misstag. Gräv upp kistan och ställ in den i ett frysrum där den ska vara.
Högsta instans
Enligt Susanne Wiigh-Mäsak ligger frågan för närvarande för avgörande hos länsstyrelsen.
– Både Skatteverket och vi vill att det ska prövas i högsta instans. Vi hoppas att det kan gå så högt upp som möjligt i rättsväsendet, så att vi kan få ett klart och tydligt beslut om vad det är som gäller.
Är din metod med frystorkning färdig att tas i bruk?
– Den har varit färdig att tas i bruk under ett antal år. Men det är kyrkan som inte har lagt någon beställning. Det är kyrkan som borde erbjuda metoden.
Susanne Wiigh-Mäsak säger till Corren att hon har polisanmält det inträffade.