Mjölbybo coronasmittad -- vårdas på sjukhus

Det första konstaterade fallet av coronasmitta har upptäckts i Mjölby. En boende på ett av kommunens trygghetsboenden vårdas på Motala lasarett.

25 mars 2020 09:44

Det rör sig om en äldre person som kommunens omsorg fick kännedom om på tisdagen.

– Jag vet inte så mycket om personen. Det handlar ju om en kund som bor i egen lägenhet på ett trygghetsboende, säger kommunens nytillträdde socialchef Thomas Åhlander.

Trygghetsboende är en bostadsform för personer 65-plus som kan sökas genom Bostadsbolagets bostadskö. I anslutning till lägenheterna finns gemensamhetslokaler där de boende tillsammans med kommunens trygghetsvärdar ordnar aktiviteter och samvaro.

– Jag har bett verksamhetsföreträdarna på boendena och vår medicinsk ansvarige inom omsorgen att se över vilka åtgärder som redan gjorts och som bör göras. Det vi gör är att begränsa samvaron när de boende rör sig utanför sin bostad, säger Thomas Åhlander.

De båda samlings- och mötesplatserna Tunet och Zenit har från och med onsdagen stängts.

– Vi har beslutat att alla samlingar i kommunal regi som riktar sig till personer i riskgrupperna ställs in. Dit hör både Tunet och Zenit. Den senare mötesplatsen drivs av kultur- och fritidsförvaltningen. Så det här är ett beslut som berör hela den kommunala verksamheten, säger Thomas Åhlander.

Trygghetsvärdarna på boendena kommer inte heller att ordna några gemensamma aktiviteter för hyresgästerna.

– De kan inrikta sig på individuella insatser i stället. Man kan ta en kopp kaffe tillsammans. Det är bra att inte vara ensam, vi kan sitta ner och prata och lyssna, menar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson