"Man viker sig för hot"

"Man viker sig för hot och påtryckningar. Det är extremt olyckligt", säger Gustav Kasselstrand (AFS), angående att hans föreläsning på LiU ställs in.

2 september 2019 18:00

Tanken var att Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, skulle föreläsa om ett utträde ur EU ("Swexit") 1 oktober, men föreläsningen ställdes in efter studentprotester.

– Ämnet passade bra eftersom föreningen berör utrikespolitiska frågor ur olika vinklar. Det är inget riksdagsparti som i dag driver frågan om Swexit, därför är vi den mest tydliga rösten för ett utträde, säger Gustav Kasselstrand.

LÄS ÄVEN:Föreläsning ställdes in efter protester

Varför tror du att protesterna blev så högljudda?

– Det är studenter som inte begripigt vad yttrandefrihet går ut på, nämligen att även åsikter som man inte sympatiserar med har rätt att finnas. De hänvisade inte till själva ämnet i sina protester, utan till partiet.

Kasselstrand beskriver beslutet som olyckligt.

– Jag tycker att det är synd för de studenter som var intresserade av ämnet. Det hade varit en intressant och viktig föreläsning.

Det är första gången partiet blir inbjudna av Utrikespolitiska föreningen, och att föreläsningen ställs in var väntat.

– Jag hade räknat med diskussioner, och är tyvärr inte förvånad över beslutet.

Han tycker att UF:s beslut ger fel signaler.

– Man viker sig för hot och påtryckningar. Det är extremt olyckligt. Det är viktigt att komma ihåg att de som skriker högst är en liten klick. Jag är övertygad om att majoriteten av LiU:s studenter inte har några problem med att vi pratar om Swexit, säger Gustav Kasselstrand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg

Ämnen du kan följa