Polisen vill sätta upp 27 kameror

Polisen vill sätta upp 27 övervakningskameror i Linköping. Detta för att öka tryggheten i centrum, Skäggetorp och Berga.

28 augusti 2019 19:00

Polisen har lämnat in en ansökan till Datainspektionen om att få sätta upp totalt 27 övervakningskameror i Linköping, vilket SVT Nyheter Öst var först med att rapportera.

– Det här är ett nationellt projekt där vi vill sätta upp fler övervakningskameror, säger kommissarie Thomas Redlund, regionalt ansvarig för kamerainförandet.

Polisen vill, så snart tekniken är på plats, sätta upp nio övervakningskameror i centrala Linköping, elva övervakningskameror i Skäggetorps centrum, samt sju övervakningskameror i Berga centrum.

– Vi har skickat in en ansökan till Datainspektionen, men vi har ännu inte fått svar, säger Redlund.

Polisen behöver dock inte invänta ett eventuellt godkännande från Datainspektionen. Polisen har rätt att under en period av högst 90 dagar sätta upp övervakningskameror utan att först ha inhämtat ett beslut från Datainspektionen.

– Vi väntar på att få övervakningskamerorna. Vi ska också ta ställning till vilken plattform vi ska använda, säger Redlund.

När övervakningskamerorna väl är på plats kommer polisanställda i realtid att kunna följa vad som händer via monitorer. Materialet kommer även att spelas in och sparas i högst 62 dagar. Tanken är att polisen ska kunna gå tillbaka och studera filmsekvenser om det inträffat ett brott.

Hur har ni valt ut de platser som ska övervakas med kameror?

– Vi har identifierat de här områdena som brottsutsatta och det finns även en upplevd otrygghet på de här platserna, säger Redlund och fortsätter:

– Det övergripande syftet är att öka tryggheten i de här områdena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa