25-åring anhållen efter LiU-hotet

Samtliga campus på Linköpings universitet stängde under fredagen. Detta efter att en person affischerat på flera platser på området och lagt ut hotfulla inlägg på sociala medier. På kvällen anhölls en 25-årig man.

23 augusti 2019 14:55

På fredagsmorgonen kom uppgifter om att lappar hittats på universitetsområdet i Linköping. Dessa affischer ska ha innehållit länkar till en sida med vad som, enligt polisen, kan uppfattas som hotfullt innehåll.

På den aktuella länken, som leder till ett konto på sociala medier, har en man lagt upp flera filmer. Bland annat poserar han med ett vapen. Inläggen har bland annat taggats med "Linköping University" och "Linköping". Han insinuerar att han skulle kunna se ut som en person som skulle kunna skjuta människor och detonera en bomb på ett skolområde.

Några medarbetare på LiU har, enligt Annevi Fredäng, säkerhetschef, uppfattat budskapet på de handskrivna lapparna som hotfulla och valt att ställa in sina föreläsningar. Universitetets ledning har polisanmält händelsen. Under fredagen ändrades bedömningen av hotbilden flera gånger. När vi pratade med universitetet på fredagsförmiddagen om hotbilden mot universitetet var det inte aktuellt med att stänga av campus.

– De uppfattade budskapet som hotfullt och blev oroliga, men vi bedömde att det inte fanns någon hotbild mot universitetet, sade Annevi Fredäng, vid 11-tiden på fredagen. Efter det hände ytterligare några saker, bland annat vissa publiceringar i sociala medier, och bedömningen av hotbilden ändrades.

– Nu är vi i en helt annan situation. Vi sitter med polisen och gör en ny bedömning och håller på att utrymma campus, sade Annevi Fredäng, vid halvtretiden. Polisen uppger att det var universitetet som fattat beslut om evakuering, inte polisen.

15.50 förklarade mannen som framfört budskapen i sociala medier att det var han som satte upp lapparna på universitetsområdet men att han inte hotat någon. Han sade även i filmen att ingen har någonting att vara rädd för.

På fredagskvällen meddelade polisen att man tagit in en 25-årig man till förhör. Mannen  är skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp och vapenbrott. Enligt polisen är den misstänkte inte känd av polisen sedan tidigare men han är hemmahörande i region  öst.  Mannen togs in för förhör strax före klockan 18 och enligt polisen gick det hela odramatiskt till. På sin hemsida skriver polisen att rättsläget kan komma att ändras efter utredningens framskridande.

Klockan 21.25 meddelade Åklagarkammaren att mannen har anhållits.

– Under kvällen har förhör med den misstänkte inletts. En husrannsakan i hans bostad har också genomförts. Klockan 20.28 i kväll beslutade jag att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping i ett pressmeddelande.

– Mannen finns nu i förvar hos polisen och förundersökningen fortgår. Under morgondagen kommer det att ske fortsatta förhör med den misstänkte tillsammans med offentlig försvarare.

Under fredagskvällen meddelade universitetets ledning att alla campus vid Linköpings universitet kommer att öppnas igen på lördag och att verksamheten återgår till det normala. Universitetsledningen har fattat beslutet efter dialog med polisen.

– Vi gör bedömningen att det inte längre föreligger ett hot, säger Kent Waltersson, universitetsdirektör på universitetets hemsida.

– Med tanke på det som hänt i världen och i vår närmaste omgivning tog vi hotet på allvar och valde att ta stänga ner och aktivera vår krisledning, fortsätter Kent Waltersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cissi Säfström, Bänkt Olsson, Simon Spence, Zenaida Hadzimhahovic, Annika Ekstedt