Gala hedrar insatser för landsbygden

Nu ska även ett så komplext begrepp som "landsbygdsutveckling" få sin egen gala. Och Motala och Vadstena har lyckats få nomineringar i samtliga fyra klasser.

19 augusti 2019 22:00

– Det är något att vara stolt över. Det ligger också otroligt många timmar av många ideella krafter bakom de lyckade projekten, säger Anders Bengtson, ansvarig för landsbydsfrågorna inom Motala kommun.

Det är föreningen Leader Folkungabygd som den 17 oktober för första gången kallar sina medlemmar till en gala i Vånga bygdegård. Åtta av länets kommuner är representerade och driver inom Leader utvecklingsprojekt på landsbygden tillsammans med lokala föreningar och det privata näringslivet.

Leader är initierat inom EU som tillsammans med kommunerna också står för finansieringen. Syftet är att stärka förutsättningar för företagande, öka livskvaliteten och verka för en bättre miljö på landsbygden.

Vid sidan av olika projekt ska också "Årets eldsjäl" harangeras. Nominerad här är Tjällmo-handlaren Pär Selin. Han beskrivs som en sammanhållande, empatisk kraft vilket framkom under vårens stora skogsbrand i Tjällmo. Han är även engagerad i byalaget och stöttar allt föreningsliv på orten.

Tjällmo märks också i klassen "Årets förening" där PRO-föreningen nomineras för sitt arbete bakom inomhushallen för boulespel.

Till "Årets Leader-projekt" nomineras Art Camp i Vadstena Folkets park. Här noteras det länsövergripandet samarbetet för att lyfta en speciell plats. Inom tre år ska parken smyckas med tolv skulpturer. De fyra första kom på plats i år.

Slutligen uppmärksammas den demokratiska processen bakom utegymmet i Klockrike som kandidat till priset som "Årets microprojekt".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda