Hon vet vad som krävs för guld

Två silver och två guld har hon med Linköping HC på sin meritlista. Nu går Madelen Haug Hansen för att få höja SM-bucklan en tredje gång. "Vi vet vad Luleå kommer att komma med", säger hon.

21 mars 2019 12:30

Linköping HC har förlorat SM-finalen två gånger - säsongen 2015/2016 och förra säsongen. Båda gångerna var det mot Luleå i den sista och avgörande finalmatchen på bortaplan.

– Du vinner inte ett silver utan det är snarare något du får för att du förlorat en final. Vi kommer gå ut och ge allt i den här sista matchen för säsongen tillsammans. Det är det sista vi gör med den här truppen, säger Madelen Haug Hansen.

Någon gång måste en negativ trend brytas – eller vad säger du?

– Ja exakt, säger Haug Hansen.

– Vi har dock inte förlorat tre matcher i rad mot Luleå så vi har absolut en bra känsla, vi ska ta det här. Luleå är ett riktigt bra lag men om vi spelar som vi gjort i fem mot fem och får ihop det i boxplay och powerplay så känns det riktigt bra.

Hur ser uppladdning ut?

– Vi gick upp tidigt och käkade frukost och snart är det lunch. Alla laddar upp lite olika. Jag kommer gå ut och ta en promenad efter lunchen. Det gäller att vila och äta ordentligt.

Hur känns det mentalt?

– Det känns bra. Vi pratade kort efter matchen i går och sa att det laget som vill det mest kommer att vinna. Vi vinner och förlorar som ett lag och det är viktigt att vi stöttar varandra. Vi som har spelat lite mer finaler ska hjälpa de andra. Det är samtidigt viktigt att vi kan släppa gårdagens match helt och ta sikte på matchen i dag. Det står 0–0 i matcher nu.

Madelen Haug Hansen kom till LHC säsongen 2012/2013 och har varit med om både vinsterna och förlusterna i SM-finalerna. Därmed har hon erfarenhet från både framgång och motgång.

– Det är svårt att säga vad som avgjorde när vi vann eftersom det var ett tag sedan nu. Men det är nog lagsammanhållningen och att man får ihop det. Man gör allting tillsammans som ett lag. Nu är det rätt stor skillnad i upplägget sedan vi spelade finalerna. När vi vann guld första gången var det bara en finalmatch, sist var det bäst av tre och nu är det bäst av fem. Men lagkänslan och att vi ger allt tycker jag gäller även nu. Vi har fått ihop det den här säsongen, speciellt i slutspelet, säger Haug Hansen.

Enligt Robert Hedlund, kommunikations- och mediaansvarig för Luleå hockey, är biljettförsäljningen redan bättre än inför gårdagens match. Det pekar mot över 4 000 i publiken.

– För min del blir det bara roligare med mer publik. Visst är det bättre om det är hemmapubliken, men det är roligt att göra mål med många på läktaren... Även om det är över 4000 som buar efter, säger Haug Hansen och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi