Tog bilder – greps av vakter

Johanna Hoffsten greps av vakter efter att ha tagit modebilder. Vakterna förde in henne i en arrestcell och anklagade henne för att ha visat bröstet. "De stod över mig och sa att jag var skamlös", säger hon.

28 januari 2019 18:00

Natten till söndag 19 januari kliver Johanna Hoffsten, dotter till konstnären Lars Hoffsten och brorsdotter till artisten Louise Hoffsten, och hennes två kompisar av vid Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm. Linköpingskompisarna är på besök och har haft en kväll på stan. Johanna är nykterist, och vännerna har druckit några glas vin. De börjar fota varandra i tunnelbanemiljön. Johanna är konstnär, har ett stort intresse för mode och driver ett instagramkonto med 13 000 följare.

Två ordningsvakter kommer då fram och påpekar att Johanna måste hålla sig innanför den vita linjen på perrongen. Johanna ber om ursäkt och vännen Nurbo lägger, enligt honom själv, en lugnande hand på vaktens axel, varpå vakten frågar varför Nurbo attackerar honom. Vakterna lämnar kompisarna och ställer sig 25 meter därifrån.

– Plötsligt kommer de fram och påstår att jag har visat bröstet. Det är en helt absurd anklagelse, säger Johanna.

Nurbo Bozan ifrågasätter vakternas beskyllning vilket leder till att de tar polisgrepp på Nurbo och börjar föra bort honom.

– Vi förstår inte vem som är anklagad för något eller vad vi gjort för fel, säger Johanna som börjar filma det som sker.

När Johanna anklagar vakterna för övervåld och ifrågasätter deras penisstorlek, släpper vakterna Nurbo och tar istället tag i Johanna och håller fast henne mot en vägg.

– Plötsligt anklagar de mig för att ha attackerat dem fysiskt och släpper Nurbo helt. De blev väl provocerade av vad jag sa. Först nu får jag reda på att de ska ta mig för blottning och för att jag gör motstånd, vilket filmklippen tydligt visar att jag inte gör.

Vakterna tar Johanna till en dörr med en korridor innanför – ett utrymme som senare visar sig sakna kameraövervakning. Hon blir inlåst med vakterna medan vännerna får vänta utanför.

– De sätter mig i ett hörn och när jag försöker resa på mig brottar de ned mig på mage på golvet och handfängslar mig. Så får jag ligga i minst 30 minuter.

Plötsligt bestämmer sig vakterna för att flytta på Johanna. Enligt Johanna tar de tag i varsitt ben och släpar henne över golvet.

– Mitt huvud ligger precis vid järndörren. Jag är rädd att den ska öppnas i mitt huvud, vilket jag påtalar men de ignorerar mig. De står över mig och säger att jag är skamlös.

Utanför står vännerna. Nurbo, som är före detta elitboxare och numera skådespelare, har känt Johanna länge.

– Hon betyder mycket för mig. Det var hemskt att höra hur hon skrek om att hon hade ont. Jag gick i taket, men det enda jag kunde göra var att ringa polisen som inte tog mig på allvar.

Ordningsvakterna kallar två poliser till platsen. Johanna ber att få tala med den kvinnliga polisen i enrum. Hon visar sina filmklipp och modefotona för att bevisa att hon inte har gjort något fel. Polisen väljer då att släppa Johanna och rekommenderar henne att anmäla vakterna, vilket hon också gör. Även ordningsvakternas chef tar Johannas parti. Men utredningen mot vakterna läggs snart ned. Anledningen är bristande bevis.

– Handläggaren har inte ens tagit sig tid att tittat på övervakningskamerorna, säger Johanna.

Nu har även Nurbo anmält händelsen i hopp om att utredningen ska återupptas.

Varför väljer du att gå ut med det här på sociala medier?

– Jag vill belysa ett problem som jag vet att många andra varit med om. Det har begåtts så många fel. Hur kan de få låsa in personer och hålla fast dem i rum där det inte finns någon kameraövervakning?

Johanna påpekar att hon ändå hade tur och att hon är privilegierad som är vit, var nykter vid händelsen och kunde filma stora delar av den.

– När ordningsvakternas chef kom och de förstod att jag hette Hoffsten blev de plötsligt vänligare. Det är så sjukt.

Johanna ska, tillsammans med sin advokat, överklaga beslutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg

Ämnen du kan följa