Törnqvist hetast i SHL just nu

Med sina tio poäng på de sex senaste matcherna är Timråforwarden Henrik Törnqvist hela SHL:s hetaste spelare för tillfället. För 22-åringen från Motala har väntan på att det ska lossna på SHL-nivå varit frustrerande – men nu har år av hårt arbete börjat bära frukt.

11 januari 2019 10:15

I en stor intervju med hockeysverige.se berättar han om den tuffa tiden och varför det nu äntligen lossnat.

– Det var det här genombrottet man hade hoppats skulle komma. Det är vad jag kämpat för de senaste tre, fyra åren.

Hockeylivet leker för Henrik Törnqvist just nu. På de sex senaste matcherna har Motalasonen noterats för tio poäng, fördelat på tre mål och sju assist. Med den imponerande noteringen är 22-åringen hela SHL:s bästa poängplockare under de senaste tre veckorna.

– Det är lite overkligt att vara SHL:s hetaste spelare, det är något som man drömt om litegrann. Det är jättekul att spela hockey just nu, det får man lov att säga, säger Törnqvust till hockeysverige.se.

Han menar att det inte finns någon direkt hemlighet bakom de senaste veckornas framgångar. Det är det hårda arbetet och viljan att ta sig in i de obekväma ytorna som lagt grunden.

– Vill man göra poäng så är det någonstans till de ytorna man måste komma. Det räcker inte med att hålla sig utanför de farliga ytorna hela tiden. Man måste sticka in näsan i de heta områdena ibland också.

Totalt har 22-åringen stått för 20 poäng (6+14) på 30 matcher den här säsongen. Den noteringen är långt över Törnqvists tidigare poängbästa säsong i SHL, när han skrapade ihop 13 poäng med Linköping HC säsongen 2016/17.

– Jag tycker att jag har spelat en bra hockey under hela säsongen. På sista tiden har poängen börjat trilla in också. Jag är jättenöjd med min säsong hittills, men sen är det en halv säsong kvar som man ska göra någonting bra av.

Den här säsongen har blivit lite av en revansch för Törnqvist. Förra säsongen inledde han i Karlskrona i hopp om att få fart på seniorkarriären. Det gick inte riktigt som Törnqvist och Blekingeklubben hade tänkt sig. Istället valde parterna att gå skilda vägar i januari efter bara sju poäng på 38 matcher. Säsongen avslutades i Linköping, men när säsongen var över för stod det klart att högerskytten inte skulle få förlängt med östgötarna.

Genombrottet som skulle komma i fjol har istället kommit i år för Törnqvist.

– Man kan säga att jag fått en liten revansch. Så är det. Jag tycker att jag gjort det bra de tidigare åren i SHL, med tanke på de minuterna jag fått spela och den rollen jag tilldelats. Den här säsongen ville jag ta nästa kliv och bli en mer offensivt bidragande spelare och det är kul att kunna göra det nu.

22-åringen är medveten om att han förmodligen inte kommer att kunna producera poäng i den takt han gjorde de senaste veckorna.

– Det gäller att göra det hårda jobbet varje dag och inte ta något för givet bara för att jag gjort lite poäng, säger han till hockeysverige.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
MVT