Sara – en av vår tids starkaste

Alla år förtjänar en tillbakablick, så också 2018. Så här är min högst personliga – från A till Ö:

29 december 2018 13:00

Brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica blev tvingade att lägga ner sin verksamhet när det framkom att företaget hade sparat ner personlig information om cirka 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare utan att dessa vetat om det.

Come on you Spurs! sjungs det på läktarna när mitt kära Tottenham spelar och aldrig under min livstid har laget spelat så bra som nu. 2019 blir förhoppningsvis ännu bättre när vi får en hemmaplan igen då den nya, extremt dyra, arenan invigs. Hoppet om en stor titel innan jag dör lever!

Det stora korallrevet vid Belizes kust, världens nästa största efter Stora barriärrevet, är inte längre hotat. FN-organet Unesco har därför strukit det från sin lista över hotade världsarv. Man blir glad.

Ett minne för livet: Att lyssna till Theodor Kallifatides på Bokens dag i Linköping och sedan få ”Slaget om Troja” signerad.

Förbudet mot valjakt har resulterat i att beståndet av sillval i stort har fördubblats till runt 100 000 vuxna individer sedan 1970-talet. Och för tio år sedan uppskattades antalet bergsgorillor till 680 individer – att jämföra med över tusen i dag. Människan kan.

Gammal är äldst visade målvakten Henrik ”Fimpen” Gustavsson när han stoppade Åtvidabergs FF:s fall genom seriesystemet och räddade kvar laget i division 1. 42-åringen har gett klartecken för ännu en säsong och ÅFF-fansen jublar.

Home, Googles svensktalande assistent som kan styra bland annat lambor, tv och musik, blev en av årets mest omtalade tekniska innovationer. Enligt flera trendspaningar är vi nära ett genombrott för virtuella assistenter, som hittills mest funnits i våra smarta mobiler.

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad avled i januari 91 år gammal. Sveriges främste entreprenör någonsin med en unik kombination av nytänkande, stenhårda nypor och värme.

Janne Anderssons VM-sommar blev en uppvisning i vad struktur, försvarsspel och laganda betyder i fotboll. Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf såg ut som världens bästa mittbackspar och tog sit lag ända till kvartsfinal.

Kulturprofilen följde oss genom hela året och i december kom domen från Svea Hovrätt: 2,5 års fängelse för våldtäkt. Soppan fortsätter 2019 då domen har överklagats till Högsta domstolen och kulturprofilens fru Katarina Frostenson ska förhandla om utträde ur Svenska akademien.

Livet som hundägare blev bättre än jag någonsin kunde drömma om. Vår lilla cockerpoo är snart 15 månader och att en så liten krabat kan ha en så enorm lyckoeffekt på två vuxna och tre barn är inget annat än fantastiskt. Rekommenderas!

Min favoritserie ”Game of thrones” lyste med sin frånvaro hela 2018 men i april är det dags, då är det premiär för åttonde och sista säsongen. Äntligen!

Nordkorea solade sig i glansen när grannen Sydkorea arrangerade OS och i juni ordnades ett möte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Men mest minns jag den nordkoreanska, hypersynkroniserade, hejaklacken i OS.

OS i Pyeongchang blev Sveriges bästa någonsin med sju guld, sex silver och ett brons. Hanna Öbergs skräll i skidskyttet, framför allt hennes glädje efteråt, alldeles oförglömlig. De dubbla slalomgulden till veteranerna André Myhrer och Frida Hansdotter också givna bland mina bästa OS-minnen.

På 70-talet regerade de berömda 56-orna i svensk idrott. Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Frank Andersson och Linda Haglund. Nu är de två sistnämnda borta. Frank Andersson avled i september. En av de mest profilstarka idrotten haft.

Quo är statusen på simhallsbygget i Linköping. I alla fall känns det så. Ursprungsförslaget blev för dyrt, arkitekturen gjordes mindre vågig, men fortfarande är ingenting spikat och den till synes evighetslånga debatten fortsätter i stadshuset.

Räntan, styrräntan alltså, höjdes för första gången på sju år när den i december justerades från -0,50 till -0,25. Prognosen pekar mot en ny höjning andra halvåret 2019 och sedan två gånger per år med 0,25 procentenheter varje gång. Det är lätt att anta att vi har sätt toppen av högkonjunkturen.

Sommaren 2018 blev den varmaste som uppmätts på många platser i södra och mellersta Sverige och den följande torkan ett hårt slag mot många lantbrukare. Det positiva: klimatdebatten tog fart och plötsligt pratades det om klimatet runt de flesta köksborden.

Tablå-tv fortsätter att tappa publik och alltfler av oss ser på tv genom strömningstjänster som Netflix, Viaplay, HBO, Cmore och SVT Play. Det är en makalös teknisk revolution vi upplever, att kunna se vad som helst, var som helst, när som helst. Vad blir nästa steg?

Uselt är det att vårt samhälle inte klarar av att ta hand om alla som behöver assistans. Senaste exemplet kunde vi läsa om i Corren i går, där vi berättade om familjen Myhrmans kamp för vård av deras 13-årige Jonatan. Jag skäms.

Valresultatet gav oss den svåraste parlamentariska situationen i modern tid. Andreas Norlén, östgöten som blivit talman, har varit höstens hjälte i sina ständiga försök att hitta en lösning. Efter helgerna fortsätter kampen, förhoppningsvis med fler kompromissförslag än kravlistor från parterna.

Winnerbäck kom hem i juni och Linköping bjöd upp till förfest över hela stan. Det blev en junikväll vi bär med oss ännu långt in i vintern.

XC 40, Volvos senaste modell, utsågs till årets bil i Europa, vilket var första gången företaget fick den utmärkelsen. Dessutom slog Volvo nytt försäljningsrekord under året – redan när en månad återstod. Återstår att se om framgången håller i sig nu när alltfler biltillverkare satsar på el- och hybriddrivet.

Ytterligare tillbakablickar på 2018 kan du räkna med i nyårsaftonstidningen på måndag då vi summerar nyhetsåret 2018 i bilder.

Zlatan Ibrahimovic har bytt fotbollskläderna mot kostym och gjort reklam för allt som går att sälja under året. Tydligen spelar han fortfarande i den nordamerikanska ligan, och ska göra så även 2019, men jag utgår från att det är reklamfilmerna vi kommer få se mest av även framöver.

Årets svensk enligt mig: Sara Danius. Så rakryggad genom den infekterade krisen i Svenska akademien. Horace Engdahl går nog till historien på sitt sätt, men Sara Danius gör det som en av våra starkaste kvinnor någonsin. Lyssna på hennes sommarprogram om du inte redan gjort det!

Ännu en glad naturnyhet: I september rapporterades att det fanns 235 tigrar i Nepal, att jämföra med 121 för nio år sedan. Bakom framgångarna finns satsningar på skydd av nationalparker och kampen mot tjuvskyttar.

Övergången till nytt år kommer för mig personligen innebära mer skrivande i Correns spalter. Så tipsa mig gärna om ni har tips på reportage eller intervjupersoner. Gott nytt år!

Lördag

Christer Kustvik
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!