Här blir det villor och flerfamiljshus

Politikerna gillar lantbrukaren Lars Magnussons planer på att bygga bostäder i Ljungsbro. Nu ska Ljungsbroborna få tycka till om förslaget.

22 november 2018 18:00

Lars Magnusson har mark väster om Hanorpsvägen, i Ljungsbros västra utkant. När Linköpings kommun presenterade en översiktsplan för Ljungsbro fick han en rejäl överraskning: En del av hans mark, med både skog och åker, pekades ut som ett lämpligt område att bygga bostäder på.

– Det tar emot lite, det måste jag säga. I mina ögon fördärvar det ju skogen och det skriker lite i mitt agrara hjärta, sade han i en intervju tidigare i år.

När chocken lagt sig bestämde han sig för att göra något positivt av situationen. Tillsammans med arkitekter från Tengbom har han tagit fram en plan för att bygga runt 40 hyreslägenheter och ett 60-tal småhus – parhus, kedjehus och villor. I planen ingår också en skola för 350 låg- och mellanstadieelever.

– Mitt mål är att det ska bli ett genuint och lantligt område som folk älskar att bo i. Det är viktigare för mig än att få ut många tomter.

Politikerna tog emot förslaget med öppna armar.

– Det är jättebra med ett sådant här initiativ. Vi behöver bygga mer villor och radhus, kommenterar Elias Aguirre (S), som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden fram till maktskiftet vid nyår.

En enig samhällsbyggnadsnämnd låter nu detaljplanen gå ut på samråd, så att Ljungsbroborna får tycka till om förslaget. Ett informationsmöte ska också hållas i Ljungsbro, men tid och plats är ännu inte spikade.

I ett senare skede kan det bli ytterligare ett hundratal bostäder söder om det aktuella området.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa