"Glädje håller sjukdomen i schack"

"Jag hade ångest, men nu är jag hög av glädje." Linköpings bluesdrottning Louise Hoffsten har just avslutat inspelningen av "Så mycket bättre" – och samtidigt gett ut ett album med begravningsmusik.

4 juli 2018 21:00

Det är en sprudlande Louise som svarar i telefonen. Hon rensar i landet vid villan i Enskede, ber att få tvätta av sig och ringer snabbt upp igen.

Mycket är i görningen. Peace & Lovefestivalen i Borlänge, Visfestivalen i Västervik, ett nytt begravningsalbum, den just avslutade inspelningen av "Så mycket bättre" och egna singlar som släpps i augusti.

– Jag hade ångest inför "Så mycket bättre" under hela våren. Det tror jag alla deltagare hade. Att tolka varandras låtar är ju ett gigantiskt arbete. Fantastiskt roligt och läskigt i ett.

– Det var ett härligt gäng och jag är helt hög efter inspelningen.

Avståndet till trots känns det att Louise mår bra. Det finns en glädje och ett driv i rösten som inte alltid funnits där. För 20 år sedan drabbades hon av MS, har i perioder haft det tufft, men har hela tiden fortsatt sitt artisteri.

– Jag mår skitbra just nu! Det var länge sedan jag hade något skov. Dels har jag bra mediciner, dels har jag skött mig med kost och träning. Men mest tror jag ju på att ha roligt och att glädje håller sjukdomen i schack. Och roligt hade jag verkligen under inspelningen.

Hon har varit med i populära tv-magneter förr, som "Stjärnorna på slottet" och "Körslaget", där hon kom tvåa med sin Linköpingskör.

– "Stjärnorna på slottet" var också rolig att medverka i, men där är det alla typer av artister. I "Så mycket bättre" är det bara musiker och musiken ligger mig ju varmast om hjärtat.

Kunde du delta i allt?

– Jag avböjde vissa saker. Programmet har ett delvis annat upplägg i år, som är till min fördel. Ja, till allas fördel faktiskt. Men jag kan inte avslöja något.

Vem kom du närmast?

– Jag kände ingen av artisterna innan, vi har bara setts i korridorerna, men jag skulle säga att jag kom nära alla. Vi representerar så vitt skilda genrer, men gillade verkligen varandra och hade så jäkla roligt.

– Men visst, Eric Gadd och jag är ju av samma årskull så det blir lite speciellt. Linnea Henriksson säger jag bara. Vilken kvinna! Och så den yngsta i gänget, Albin Lee Meldau. Hans artisteri knäckte mig och jag hoppas att hela svenska folket upptäcker honom i och med programmet.

Hur var din egen dag?

– Som en enda lång födelsedag, med presenter hela dagen. Presenter i form av känslor och kärlek.

Parallellt har Louise tillsammans med musikerkollegan Jonas Lindeborg från Norrköping gett ut albumet "Jazz för funerals". Duon har gemensamt medverkat på flera begravningar och sakta tog den lite udda idén form.

– Vi har gjort skivan helt under radarn för skivbolag, ekonomiska intressen och allt annat som ibland faktiskt kan komma i vägen för den konstnärliga visionen, säger Jonas som synts med kungliga filharmoniska orkestern, Laleh, Tommy Körberg och Björn Skifs.

De har valt ut musik de själva tycker är vacker och passar på en begravning. Än så länge finns albumet på Spotify. Om det blir en fysisk skiva är oklart.

Jonas står för de nya arrangemangen av gemensamma låtfavoriter och Louise sjunger, uppbackad av en blåsorkester.

– Musik är så viktigt, både i livet och i döden. Man sjunger och spelar för den som gått bort, men också för dem som finns kvar. Döden sätter igång många tankar och begravningar är så speciella, känsliga och hudlösa.

– Kanske har vi omedvetet valt låtar som vi själva vill ha på våra begravningar. Så kan det vara.

Så mycket bättre

TV4-programmet hade premiär 2010, med bland andra Lill-Babs som en av deltagarna.

I realityserien bor svenska artister tillsammans under åtta dagar.

Varje artist får sig en egen dag tillägnad då övriga artister framför sina versioner av artistens låtar.

I oktober drar serien igång och årets medverkande förutom Louise Hoffsten är Christer Sjögren, Eric Gadd, Charlotte Perrelli, Albin Lee Meldau, Linnea Henriksson och Stor (Ulises Infante Azocar).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning

Ämnen du kan följa