Hur ska parkens konstskatt bevaras?

Folkets park i Motala ska lämna plats åt Lalandia. Det innebär att många konstverk, framför allt utomhus, som måste tas om hand, magasineras, restaureras och flyttas ut i andra miljöer.

11 april 2018 18:00

Kulturstrateg Eva Modén, Motala kommun, berättar att man gjort en inventering av folkparkens konst, med anledning av att anläggningen ska rivas för att lämna plats åt Lalandia.

– Vi har haft konservatorer på plats som har tittat på de olika sakerna. En rapport har sedan skrivits som sedan har gått till de som arbetar i Lalandiagruppen. Så alla är medvetna om att här kommer det att krävas insatser. Sedan har vi naturligtvis idéer om var vi skulle kunna placera exempelvis "Frukost i det gröna" och en hel del av de andra sakerna. Men de måste först in och fräschas upp och repareras lite. "Frukost i det gröna" är till exempel lämplig att sätta i stadsparken, säger Eva Modén.

Inomhus, i Folkets park, är det i princip tomt. Den stora träreliefen av Åke Wasén, i övre våningens foajé är kvar. En tanke finns om att det verket borde flyttas till Folkets hus.

– Vi har nu pushat för att vi behöver ha ett stort magasin för samtliga Motala kommuns konst- och museiföremål som finns utspridda på ett stort antal olika platser. Vi måste ha ett kvalificerat magasin där vi kan handha de här föremålen på rätt sätt, vårda dem och sköta om dem helt enkelt. Innan de går vidare någonstans.

Det finns enligt Eva Modén en lokal som hittades för ett år sedan. En lokal som skulle vara lämplig att magasinera kommunens konstföremål. Problemet är att den lokalen inte är kommunal.

– Vi har redan hittat en bra lokal. Men den måste betalas. Frågan är mycket tydligt ställd av mig, säger hon och fortsätter:

– All offentlig konst som köpts in under massor med år, hänger ute i kontor, på skolor och förskolor. Sedan flyttar man på grejerna och tar ner det och det finns inget samordnande. Vi har aldrig haft en konstintendent som har kunnat göra den stora inventeringen eftersom den tjänsten har varit orimlig, den har innehållit för mycket arbetsuppgifter. Så det har alltid kommit sist.

– All konst och alla museiföremål till exempel, nu när vi tar över Charlottenborgs slott. Hela den vinden innehåller hur mycket prylar som helst. De utsätts för minusgrader på vintern och kanske femtio grader varmt på sommaren. Temperaturväxlingarna är ju enorma där uppe. Det är inte hållbart i längden. Det är museiföremål och de ska vårdas som sådana. Det viktigaste just nu är att någon förstår att kommunen eller Lalandia måste betala för att vi ska kunna flytta på alla de här föremålen och vi måste få pengar till det här magasinet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa