Jordskred kan hota kanalpremiären

Med säsongspremiären mindre än fyra veckor bort har Göta kanal drabbats av ett mindre jordskred. Nu ska området undersökas, och i värsta fall kan sträckan behöva stängas av.

6 april 2018 20:25

Det är på den norra kanalsidan, i höjd med Tegelbrukets sluss, som jordskredet inträffat i anslutning till en gångbro.

– Även om det är litet skred så tycker vi det är allvarligt att det sker. Vi hade experter där idag (fredag), och så ska vi titta på det närmare nästa vecka. Utifrån det vet vi vad som måste göras, säger kanalbolagets vd Roger Alsäter.

Det drabbade området ligger längs sträckan Tegelbruket-Mem, där det stora arbete som går under namnet Göta kanal 2.0 pågår. Mångmiljonsatsningen, som ska vara klar till 2020, beskrivs som den största renoveringen i kanalens historia. Själva skredet inträffade dock på den norra sidan av kanalen, där det i dagsläget inte fanns några planer på renoveringar, berättar Roger Alsäter.

– Nu måste vi akut åtgärda det här inför säsongen. Men om det krävs stora eller små åtgärder vet vi först nästa vecka.

Som minst lär det landa i att kanalsidan får stabiliseras med pålar, förklarar han vidare, och i värsta fall måste kanaldelen stängas av för mer omfattande arbeten.

Detta inträffar med säsongspremiären mindre än fyra veckor bort, den 2 maj.

Finns det en risk att det hotar premiären?

– Det vill jag inte spekulera i. Nu måste vi se resultatet av den här undersökningen, om det är en veckas jobb eller en månads jobb, säger Roger Alsäter.

"Tur i oturen" är att bolaget hade bokat in en särskild borr som skulle användas i Norsholm nästa vecka, fortsätter han, utrustning som nu istället kan användas till att undersöka skredområdet.

– Det man kan konstatera är att det är olyckligt att det här sker, men vi hanterar det bra och säkert. Sen får vi veta mer i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl