De vill återskapa artrik vattenmiljö

Som avslutning på informationsdagen om strömmande vatten bjöds allmänheten in till en föredragskväll på Motala Convention Centre, Folkets hus.

28 mars 2018 10:00

Föredragskvällen där allmänheten inbjöds hade temat "Hur kan vi återskapa strömmande vattenmiljöer och en artrik vattenfauna. Inledde kvällen gjorde Marie Kristoffersson från Motala kommun. Sedan följde ett föredrag av Claes Wadsten, projektledare för Motala ströms vattenråd, där han presenterade bakgrunden till och sedan en information om projektet "Fisketurism i Östergötland".

Det var för övrigt Claes Wadsten som tisdagen den 27 mars personligen inbjöd Kung Carl XVl Gustaf till Motala för att besöka flera för projektet betydelsefulla platser. Ett viktigt besök för att åstadkomma beslut för att återskapa den biologiska mångfalden, som Claes Wadsten uttryckte sig med anledning av kungabesöket.

Projektet "Fisketurism i Östergötland" leds av Vattenrådet Övre Motala ström med hjälp av representanter från Vattenrådet Motala ström sydvästra (Svartån) samt Vattenrådet nedre Motala ström och Bråviken. Bakgrunden till projektet och ansökan beskrev Claes Wadsten som att fisketurismen bland annat har behov av logi och övernattningar.

– Flugfiskare är inte rika men de satsar mycket på sin hobby.

Man antar att ädelfisk, så kallad "prickig fisk" kan skapa jobb på landsbygden. Sportfisket på ädelfisk och dess utövare spenderar alltså stora summor på sin hobby. Han beskrev vidare att Motala ström, Svartån, Roxen och Vättern samt tätorter som Motala, Mjölby, Linköping och Norrköping samt länets landsbygd kommer att få centrala roller i detta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa