Här jobbar de – för 34 kronor i timmen

Lettiska byggarbetare tjänar 34 kronor i timmen på sin arbetsplats på Industrigatan i Linköping där de monterar betongväggar. En kranförare har jobbat dubbelskift under en längre period där. För samma timlön.

Både Stångåstaden och NCC säger sig samarbeta med Byggnads.

Både Stångåstaden och NCC säger sig samarbeta med Byggnads.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-06-22 20:05

– Så får det naturligtvis inte gå till. Företaget har skrivit på kollektivavtal och måste följa det. Kranföraren jobbade från klockan 7 till 22 på vardagar och från 7 till 18 på lördagar, säger Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads Öst.

"Inget byggjobb får vara så dåligt betalt"

Han har flera gånger besökt arbetsplatsen på Industrigatan där det pågår ett stort byggprojekt som Stångåstaden, kommunens bostadsbolag, har beställt. Huvudentreprenör är byggföretaget NCC som har anlitat ett annat företag, BMGS, att göra stommen. Det företaget tillverkar och transporterar betongväggar till Sverige och Linköping, men företaget har ingen egen personal på plats. Därför har detta företag i sin tur anlitat en underleverantör från Lettland vars personal monterar betongväggarna.

– Jag har pratat med både företaget och de anställda och jag har fått personalens lönespecifikationer. Tillsammans med traktamentet får en anställd 70 kronor i timmen före skatt. Det finns inget byggjobb som får vara så dåligt betalt. Dessutom har företaget uppgett att deras arbetare tjänar 185 kronor i timmen, säger Martin Blomberg.

"Personalen måste få pengarna retroaktivt"

Han har kontaktat NCC, Stångåstaden, Skatteverket och Arbetsmiljöverket och berättat om hur det ligger till. Arbetsmiljöverket har reagerat vilket resulterade i att nu finns det två kranförare på plats. Det finns dock mycket kvar som måste åtgärdas.

– Jag ska möta det här företaget för att få alla uppgifter om hur mycket personalen har jobbat. De har rätt till betald övertid, OB-tillägg och semestertillägg. Det här måste rättas till och de anställda måste få pengarna retroaktivt, säger Martin Blomberg.

LÄS MER: NCC: "Vi vill hitta en bra lösning"

Underlevrantören slipper betala skatt

Att personalen jobbar för en slavlön är ett problem men Martin Blomberg ser flera andra problem. Som att företaget inte har registrerat sig som arbetsgivaren hos Skatteverket vilket innebär förlorade skattepengar.

– Företaget påstår att dess monteringsarbete inte ska pågå mer än sex månader i Linköping. Det är konstigt eftersom byggprojektet pågår mellan 30 november 2015 och 1 januari 2017, säger han.

Om ett utländskt företag utför ett jobb i Sverige som varar längre än sex månader måste företaget registrera sig hos Skatteverket och betala skatt.

– Om företaget verkligen lämnar projektet mitt i, då gör man det för att slippa betala skatt. Stångåstaden och NCC bör ställa högre krav på den underleverantören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!