Vill att myndighet fäller död skog

Granbarkborrens framfart fortsätter. Karl-Olov Nilsson som bor i Gärdsnäs har fällt döda granar i sin egen skog, men är förbannad över att länsstyrelsen inte har gjort detsamma på andra sidan sjön.

Så här ser det ut innanför barken på en gran efter att granbarkborren härjat.

Så här ser det ut innanför barken på en gran efter att granbarkborren härjat.

Foto: Jimmy Persson

Yxnerum2019-08-03 18:00

Karl-Olov Nilsson bor i byn Gärdsnäs intill Yxningen och äger 90 hektar skogsmark. Sedan förra årets värmebölja och torka har granbarkborrens framfart varit stor i de östgötska skogarna, så även i området runt Yxningen.

– Förra året fällde jag runt 150 döda granar som blivit angripna av granbarkborre, i år är siffran redan uppe i ett hundratal.

Han är bekymrad över insektens framfart, men är desto mer förbannad över att länsstyrelsen i Östergötland inte gör något åt problemet på andra sidan sjön. Där ligger naturreservatet Hästenäs kyrkskog som myndigheten förfogar över.

– Det är frustrerande när jag gör i ordning i min egen skog, men samtidigt ser hur det ser ut på andra sidan sjön. I ett reservat ska inte skogen gå och dö, det är ingen naturvård.

Karl-Olov Nilsson önskar att länsstyrelsen tog problemet på större allvar och tog bort angripna och döda granar. Det för att minska risken för att granbarkborren sprids ytterligare.

– Uppskattningsvis handlar det om 500 döda granar i naturreservatet. Är det en katastrof så är det ju och då måste man ta tag i det. Jag har jobbat i skogen sedan jag var 16 år, så lite kan jag ju om man säger så, säger han.

Med hjälp av sin motorbåt visar han oss hur delar av naturreservatets skog längs med Yxningens strand blivit angripen. På långt håll ser man flera rödbruna fläckar med förstörd skog.

Mikael Burgman är naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Östergötland. Han säger att det finns angrepp av granbarkborre på omkring fem platser i naturreservatet, men att myndigheten gjort bedömningen att skadorna inte är så pass omfattande för att några särskilda insatser ska göras.

– Vi har gjort bedömningen att det är ett så pass stort område att skogen ska klara av att ha dem angreppen som redan finns. Vi bedömer heller inte att spridningsrisken för Hästenäs del är särskilt stor, säger Mikael Burgman och fortsätter:

– Granbarkborre är generellt sett en insekt som vi har naturligt i våra skogar, men det som hände i fiol var att de förökade sig väldigt kraftigt. Då blir det problem även i naturreservat, men man får göra bedömningar från fall till fall. Ungefär 1 000 av 150 000 kubikmeter skog är skadad, vilket är mindre än en procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!