Långa köer på skördefest

Det kokas kroppkakor och steks raggmunk i mängder. På skördefesten i Salfvedal står mat, gjord på närproducerade varor, i centrum.

Förberedelser. Siv-Britt Hydén, kaféansvarig, och Christina Ottosson, ordförande för Yxnerums Hembygdsförening, har varit med och förberett det ätbara till festen.

Förberedelser. Siv-Britt Hydén, kaféansvarig, och Christina Ottosson, ordförande för Yxnerums Hembygdsförening, har varit med och förberett det ätbara till festen.

Foto: Amanda Lindström

Yxnerum2018-09-29 17:30

I över tio år har Yxnerums Hembygdsförening anordnat skördefester och på lördagen var det dags igen. Det är föreningens sista arrangemang innan jul och det har handlats, bakats och lagats mat i dagar innan.

– Det har varit en hel del arbete, det är mycket som ska förberedas. Men det är jätteroligt att det har blivit så populärt, säger Christina Ottosson, ordförande i Yxnerums Hembygdsförening.

Förra året hade festen omkring 400 besökare och i år är siffran liknande. Redan en timme efter att programmet dragit igång ringlar sig köerna långa. Det bjuds på raggmunk, kroppkakor och ostkaka. Allt är hemlagat och tillverkat av varor från gårdarna omkring.

– Det är många som skänker grönsaker. Och så har vi flera som är här och säljer grönsaker, blommor och andra varor, säger Christina Ottosson.

Ann-Sofie Johansson, från Hörstorps gård, säljer potatis och egentillverkade salvor av bivax och olja. Potatis finns det gott om i år, trots torkan, berättar hon.

– Det har blivit en riktigt bra skörd! Grisarna har gått året innan och bökat upp, så det har varit i princip ogräsfritt och så har vi hämtat vatten från sjön i tusenliterstankar. Vi har haft det bra, det är inte alla som har haft de förutsättningarna, säger hon.

Och att det finns gott om potatis är tur. Tillsammans har de frivilliga i Yxnerums Hembygdsförening skalat 100 kilo potatis och bakat 215 stycken kroppkakor. I ladan mittemot hembygdsgården går stekborden, eller muurikkorna, varma. Förra året stekte man säkert runt 800 raggmunk, men det finns inte så mycket tid till att hålla koll på räkningen, säger Göte Karlsson från Yxnerums Hembygdsförening.

– Det är en bra dag för föreningen det här, det kommer mycket folk och äter bra gör de.

Till raggmunken serveras lingon och fläsk, som sig bör. Vid vedspisen på gården står Sven-Olof Bauman och steker fläsk, han har åkt från Linköping för att hjälpa till under dagen.

– Det brukar vara mycket folk, så de får kalla in extra styrka från Linköping, säger han och skrattar.

– Jag tycker om att steka. När jag var ung ville jag bli kock, det är tur att jag får chans att laga mat här.

För Kickan, Aaron och Åke Grimstedt är skördefesten tradition. De njuter av både musikunderhållning och mat.

– Men vi är mest här för raggmunken, säger Kickan Grimstedt.

Åke Grimstedt nickar.

– Och Kroppkakorna. Vi är här för att äta alltså, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!