Torsten Mörner säger till tidningen Svensk Jakt, efter att ha sett de bilder som naturfotografen Mikael Fritzon tagit i Ydretrakten, att han är säker på att vildsvin har drabbats av skabb.
Ännu har inget av de smittade djuren påträffats, men det är enligt Patrik Wigelius, ordförande i Ydre jaktvårdskrets bara en tidsfråga.
-- Vi har ganska bra koll på var de är och hur många det rör sig om, så problemet borde vara hanterbart, säger han.
Enligt de observationer som gjorts rör det sig om fyra till sex drabbade vildsvin.
-- Med tanke på smittorisken måste de skjutas. Först då kan det fastställas vad det är för skabb de drabbats av.
Med hjälp av åtel (foderplats för att locka fram djur) hoppas jakträttsinnehavaren under veckan kunna locka fram vildsvinen. I annat fall måste ytterligare åtgärder vidtas.
-- Så länge de finns inom ett begränsat område bör utsikterna vara goda, säger Patrik Wigelius.
-- Hur de fått smittan kan man än så länge bara spekulera i, men kanske är det en följd av de extremt täta vildsvinsstammarna i trakten. Eftersom vildsvin är grupplevande ökar risken att även tamdjursbesättningar drabbas, säger Patrik Wigelius.
Länsstyrelsen arrangerade i går ett seminarium i Linköping om vildsvinsstammen. Medverkade gjorde bland andra viltforskaren Jonas Lemmel, som följt en vildsvinspopulation i Södermanland sedan 1994.
-- Det är inte helt klarlagt att vildsvinen har fått skabb. Det är svårt att veta om det är skabb, säger han och tillägger:
-- Om det är skabb har troligen vildsvinen smittas av tamgrisar. De tillhör samma art och självklart kan vildsvin i sin tur smitta friska tamgrisar.
Enligt en grov uppskattning finns det omkring 15 000 vildsvin i landet. Men mycket tyder på att stammen kommer att öka mycket kraftigt.
-- Stammen kommer att öka. Jag skulle tro att vi har mellan 40 000 och 50 000 vildsvin inom en 10--20-årsperiod, säger Jonas Lemmel.
Dagens vildsvin är ingen naturlig del av den svenska faunan. Stammen har sitt ursprung i vildsvin som rymt från vilthägn.
Åsikterna om vildsvinen går isär.
-- Vissa anser att vildsvin är ett skadedjur. De orsakar stora skador för jordbrukare eftersom vildsvin bökar i jorden för att skaffa föda. Jägarna däremot uppskattar vildsvinen. Det skjuts cirka 7 000 vildsvin varje år.
Många är rädda för vildsvin. Men enligt Jonas Lemmel finns det ingen anledning att undvika skogspromenader där vildsvinen lever.
-- Jag har studerat vildsvin länge och har aldrig blivit angripen. Men i sällsynta fall kan skadskjutna vildsvin som blir störda och trängda vara farliga för människor.
I Östergötland finns det vildsvin på flera håll. Populationer finns i Ydretrakten, norr om Motala, i Boxholmsskogarna och i trakten kring Sturefors utanför Linköping.
-- Vildsvin är oerhört anpassningsbara. De trivs kanske bäst där jord och skog möts, men i princip kan de leva överallt där det finns föda, säger Jonas Lemmel.