Mycket höga dioxinhalter på Torpön

Mycket höga halter av giftet dioxin har hittats vid Brandsnäs såg på Torpön. Föroreningsstituationen är allvarlig i området, det visar länsstyrelsens slutliga rapport som kom under måndagen.

Foto: LÄNSSTYRELSEN

YDRE/BOXHOLM2015-09-14 20:06

Länsstyrelsen i Östergötland har tagit prover vid det före detta sågverket Brandsnäs. Där har virke impregnerats med medel som innehöll dioxin, ett miljögift som kan orsaka cancer.

I dag finns fem bostadshus i området, en badplats, en bastu och en grillplats. Många människor rör sig här, strax söder om Torpöns färjeläge.

Redan tidigare i somras hittade länsstyrelsen rester av träskyddsmedel vid provtagningar såväl i marken, som i grundvattnet och i sedimentet på sjön Sommens botten.

Nu har fler prover tagits. Företaget Sweco har gjort analyserna och menar att delar av området bör stängas av, i synnerhet vid grillplatsen. Kontakt med jord och sediment i området bör undvikas. Föroreningssituationen bedöms vara mycket allvarlig.

Sågverket var i drift 1918-1958, i 40 år. Sågverksbyggnaden låg vid vattnet inne i Dustusviken. Fram till 1950 doppades virket ute på de två uddarna. Doppningen skedde för hand i ett träkar som flyttades mellan uddarna. Det stod på marken och tömdes ut när det skulle flyttas till den andra udden eller när säsongen var slut.

Efter 1950 ersattes karen med en fast anläggning för blånadsskyddsbehandling inne i sågverksbyggnaden.

Tolv jordprover har analyserats, och alla innehåller dioxin. Den allra högsta dioxinhalten, 44 gånger Naturvårdsverkets riktlinjer, uppmättes i en punkt nära den gamla sågverksbyggnaden. På norra udden och kring grillplatsen är halterna också höga. Ofiltrerade grundvattenprover visar höga dioxinhalter, medan de filtrerade proverna inte innehöll dioxin.

Länsstyrelsen vill nu göra ytterligare undersökningar för att reda ut omfattningen av giftutsläppet, liksom en utredning för att klarlägga vilka åtgärder som måste vidtas.

Impregnering

I Brandsnäs sågades timmer till virke som lades på brädgård för att torka. Det färdiga virket lastades sedan på pråm för vidare transport.

För att undvika att virket angreps av blånadssvampar under den varma delen av året behandlades virket genom att det doppades i pentaklorfenollösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!