Ydres kultur- och fritidschef Lars Saxholm berättar om förändringen:
-- Vi har velat få en mer effektiv organisation, vi anställda får nu besluta och arbeta mera, vilket sparar pengar. Och då vi nu har färre politiker och minskat antal sammanträden gör även det att kostnaderna minskat.
-- En annan orsak till förändringen är att partierna haft svårt att få tillräckligt många förtroendevalda att ställa upp; nu går det bättre då antalet politiker reducerats.
-- Ydre är den enda kommunen i Östergötland som tagit detta radikala grepp.
Följande nämnder har tagits bort: Kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, miljö - och hälsoskyddsnämnden samt byggnadsnämnden. Endast kommunstyrelsen och valnämnden har behållits.
Kommunstyrelsen övertar från alla andra nämnder deras tidigare uppgifter att driva olika verksamheter, exempelvis barnomsorg, äldrevård och fritidsfrågor.
Det medför en starkare ekonomisk styrning från kommunstyrelsens sida.
Två myndighetsnämnder har tillkommit, nämligen en nämnd för socialtjänst och skola samt en nämnd för byggnation och miljö.
Sådana måste finnas då kommunen beslutar i frågor som utgör myndighetsutövning gentemot enskild.
Kommunstyrelsen har numera femton ledamöter, en ökning med fyra. Man har fler ledamöter i och med att kommunstyrelsen numera har mycket mera att göra.
Kommunstyrelsen har under sig fyra utskott, nämligen planeringsutskott, kultur- och fritidsutskott, barn- och utbildningsutskott samt omsorgsutskott.
Utskotten arbetar med att utvärdera och initiera förbättringar och effektiviseringar i de olika verksamheterna. De har ingen beslutanderätt.
-- Ledamöterna kommer från kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, berättar Lars Saxholm.
Den nya organisationen innebär att kommunstyrelsen och fullmäktige styr verksamheten med direktiv och mål.
-- Det är vi tjänstemän som efter bästa förmåga jobbar enligt dessa mål. Då och då gör politikerna uppföljningar för att kolla om allt fungerar som de tänkt sig.
-- Nya organisationen betyder att vi tjänstemän fått mera makt; politikerna ägnar sig inte längre åt att ta besluta detaljfrågor.
Har kommunen sparat mycket pengar?
-- Under första året, inkörningsperioden, blev det en mindre besparing, men i fortsättningen blir det mer och mer lönsamt, säger Lars Saxholm.