Lokalen var från början Wistets bageri fram till 1985. Därefter blev det lanthandel som drevs av ett antal lantbrukarfamiljer.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver Pernilla Sterne och dottern Viktoria, eller "Vickan" som hon kallas, butiken som även innefattar en kafédel. Deras män finns med i bakgrunden och backar upp lite där det behövs. Pernillas Peter sköter bland annat alla papper. Han har tidigare drivit både Torpöns Färjeläge samt Solviken. Under hösten har Viktoria varit föräldraledig men planen är att börja jobba så smått.
När vi besökte butiken i mitten av september i år hade de just avklarat årets stora händelse, välbesökta Asby skördemarknad. Asby är ett väldigt litet samhälle men med ett stort engagemang.
– Då får vi kalla in alla möjliga vänner och bekanta att hjälpa till. Det är roligt när samhället lever upp, säger Pernilla.
Varför en lanthandel?
– Vickan köpte granngården bredvid oss och flyttade hit från Linköping. Vi ville göra något ihop och var inne på hunddagis först, men så fick vi veta att lanthandeln var till salu. Vi ville inte att den skulle läggas ner. Så vi gjorde det för bygdens skull. Ett sånt här ställe är så viktigt för samhället. Det är en mötesplats som fyller många funktioner med både matbutiken och kafédelen.
Med skräckblandad förtjusning har de tagit sig an uppdraget.
– Jag kände direkt att jag ville utveckla kaféet. Att skapa en obemannad butik löste vi direkt. Med BankID kan man nu komma in mellan klockan 05-23 alla dagar i veckan. Dagtid är det bemannat redan klockan sju på morgonen utom på söndagarna.
Pernilla som varit kommunanställd socialsekreterare kunde nu se 32 dagars semester per år som ett minne blott. Men en och en halv vecka med husbilen, mannen och hunden blev det under september månad.
I kaféet har det hänt en hel del sedan de tog över. Här byggdes det om och planlösningen är nu öppnare med plats för fler.
– Lokala snickare och målare guidade oss. De tar mycket energi att bygga om så det är roligt när det blir bra.
Vad är den största utmaningen med att driva en lanthandel idag?
– Det är ekonomin, att få det att gå ihop. Vi får ett driftbidrag och utan det hade det aldrig gått. Vickan fick gå ner jättemycket i lön, mot vad hon hade innan, arbetsvillkoren har blivit sämre men vi har fått en annan livskvalitet istället mot att jobba i Linköping och Tranås.
Pernilla och Viktoria försöker skapa flera ben att stå på i verksamheten, så de sysslar även med catering och gör bland annat smörgåstårtor till minnesstunder. De försöker profilera sig lite med lokalproducerade varor inom bland annat kött och ost.
Blommorna på kaféborden är från Pernillas trädgård. Hon gillar att odla men tävlar också med hund på sin fritid. Då är det rallylydnad som gäller med bordercollien Felix.
Pernilla vill jobba för att de gamla som bor runt om ska kunna få taxi till butiken så de kan handla själva.
– Det fanns förr. Det är många som inte kan ta sig till affären här.
Till sist kikar Viktoria Sterne in lite kort med sin lille son Nils.
– Det roligaste med jobbet är att träffa människorna och att få serva dem. Göra kunderna nöjda och glada, och att bidra till att affären får vara kvar. Det är viktigt för många.