Tre år efter branden – Råås ladugård är rest ur askan

För snart tre år sedan i augusti 2020 hände det som inte fick hända. Den forna ladugården vid Råås kvarn brann ner i ett åskoväder. Nu är ladan återuppbyggd.

Råås kvarn har rest sig ur askan. Inte helt klart men nästan.

Råås kvarn har rest sig ur askan. Inte helt klart men nästan.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2023-07-30 05:00

Markägaren Mikael Gunnarsson var snabbt på plats, men den forna mjölnarens ladugård gick inte att rädda. I stort sett allt förstördes i branden. Några saker har smeden kunna tagit till vara, bland annat grillverktygen i smide, en kvarnsten undkom med en spricka, och en nyinköpt Muurikka som dock ändrade form. Alla diabilder och dokumentation sedan 40 år brann upp och de är saknade.

undefined
Råås kvarn har rest sig ur askan. Inte helt klart men nästan.
undefined
Slåttern är över och innan arbetsveckan tar slut ska det räfsas ihop så inte marken göds av kvarliggande gräs och örter.

– Men vi saknar inte råttskiten i sovsäckarna, skrattar Nils Karlsson.

En stor förlust var även det handgjorda möblemang i alm som den lokala snickaren Arne Blixt hade tillverkat. Alla är eniga om det.

Efter en oerhörd arbetsinsats av Mikael Gunnarsson under tre års tid, har nu byggnaden rest sig ur askan. Ladugården ska hyras ut veckovis samt som festlokal för att finansiera bygget.

undefined
Före branden fanns här en utedusch där gubbarna stod på kvarnstenen. Den är räddad från branden och en ny utedusch är under konstruktion.

– Han har huggit timret, barkat det för hand och tillverkat 30-40 millimeter tjocka paneler av stockarna som han handhuggit allihop, så det ska se ut som timmerstockar, berättar Mikael Karlsson som är smed i föreningen Råås Kvarns vänner. 

För på den här platsen pågår en kulturgärning av sällan skådat slag. Sedan 1979 träffas ett gäng karlar som genom åren blivit en förening, alltid vecka 29 då de arbetar med att rädda, restaurera och underhålla Råås kvarn.

– Det är vårt kalenderår. Före och efter vecka 29, skojar Jerry Johansson som aldrig missar en arbetsvecka vid kvarnen. 

undefined
Välförtjänt kaffepaus vid nytillverkat långbord. Mycket är sig likt i den nya ladugården, fast allt är nytt. Mikael Karlsson, Gabriel Moberg Lejon, Sven Erik Pettersson, Jerry johansson samt Sven Gustafsson.
undefined
Det blir många samtal och roliga anekdoter under arbetsveckan. Här ses Jerry Johansson och tandläkaren Sven Gustafsson.

Inför veckan utgår ingen kallelse. Karlarna infinner sig på söndagskvällen vecka 28. Så är det bara.

Jodå, visst festas det en del också men det stör ingen. Idag är de 17 medlemmar. En av mannarna är kock. Det ska lagas mat flera gånger om dagen. Detta gör Peder Olsson. Urban Olsson har varit med sedan början. Han är 80 år och har just åkt hem när tidningen gör ett besök.

undefined
Det ser ut som innan branden med sticketak. Men det är fullt isolerat ovanför.

Mikael Karlsson smider haspar, och spikar och allt vad som behövs för att ge ett genuint intryck och funktion.

I år har de rödfärgat den nya ladugården.

– Vi har tjärat stormlisterna på ladugården och bytt ut gamla på de andra byggnaderna, berättar Nils Karlsson.

– Vi har också kontrollerat rännan som vi renoverade i fjol, säger Jerry.

Veckan går mot sitt slut. Idag ska det räfsas.

– Det är ont om räfserskor här. Vi får väl ta på oss sjaletterna och sätta igång, konstaterar Sven Erik "Jocke i Torpa" Pettersson. Gubbarna skrattar. Nu ser de fram emot nästa år. Då blir det kvarndagar igen med marknad. Rökt fläsk från bastan och nymalet mjöl.

Snart går det att duscha ute igen. Badrummet har ersatt utedasset och här finns även en bastu.
Snart går det att duscha ute igen. Badrummet har ersatt utedasset och här finns även en bastu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!