Tingsrättens markering: Körkortslös 61-åring förlorar tre bilar

En 61-årig man har vid flera tillfällen kört bil trots att han saknar körkort. Nu har tingsrätten beslutat att han inte får tillbaka de tre bilar som polisen tagit i beslag.

Ydre2024-10-02 11:00

Den 20 mars i år fick 61-åringen, som är hemmahörande i Ydre kommun, ett strafföreläggande för rattfylleri och grov olovlig körning. Den 28 maj fick han ytterligare ett strafföreläggande för grov olovlig körning. 

Detta fick dock inte mannen att sluta köra bil. Den 14 juni körde han bil i trakten av Gränna. Fyra dagar senare körde han bil i Ydre kommun. Den 31 juli var det dags igen – då blev han ertappad av polis med att köra bil i sin hemkommun. 

Polisen beslutade att ta mannens tre bilar i beslag och han åtalades dessutom för tre fall av grov olovlig körning. Under rättegången i Linköpings tingsrätt medgav mannen att han körde bil vid de tre tillfällena – bland annat för att åka och köpa snus. 

Tingsrätten har nu beslutat att döma 61-åringen till fängelse i 14 dagar. "Tre körningar inom loppet av cirka sex veckor får även betecknas som klart vanemässigt", skriver rätten i domen. 

Domstolen beslutade även, på åklagarens begäran, att de tre bilarna ska förklaras förverkade. Det innebär att mannen inte får tillbaka sina fordon, som tillsammans betingar ett värde av minst 74 000 kronor. Detta ska förhindra att mannen fortsätter att köra bil.                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!