– Det påverkar mig mentalt, men jag har kommit över större smällar än det här och rest mig. Men klart att det känns osmakligt när man jobbar och kämpar jämt och det här läggs på allt annat, säger Sten-Åke Saldner från Katebo som nyligen drabbades av inbrott i sina skogsmaskiner i Ydre.
Två är hans egna och den tredje är inhyrd, en skotare och två skördare.
Maskinerna stod med 500 meters mellanrum där skogsarbetet pågår. En maskin hade de borrat sönder låset på. Armstöd, styrspakar, elektronikboxar med mera var borta och alla kablage var klippta. Allt som allt stals utrustning för cirka 1,5 miljoner kronor.
– Det är bra att ha ordentliga försäkringar, där ingår även stilleståndsersättning. Samtidigt blir det en massa extra jobb med många samtal, stök och bök.
Han lovordar det lokala försäkringsbolaget och polisen som han känner har gjort allt de har kunnat.
– Ja, det måste jag säga, de har varit väldigt bra. Polisen var här på lördagen när vi hade upptäckt stölderna, men även på måndagen efter. Försäkringsbolaget har varit väldigt smidigt också.
Sten-Åke har råkat ut för tjuvar tidigare, det var senast för tolv år sedan då de stal verktyg i garaget. Men den senaste stölden har tagit lite extra på honom.
– Det konstiga nu efteråt är den olustkänsla jag känner kryper sig på under kvällarna. Den kommer även på vägen ut på morgonen, jag tänker "hur ser det ut nu?". Det är ju ändå lös egendom och inte ens hem. För det måste ju påverka en ännu mer mentalt om någon gått in i ens bostad och rotat runt. Jag trodde inte jag skulle känna av nåt sånt här, men det gör jag verkligen.
Nu får det bli övervakningskameror i maskinerna framöver för Sten-Åke.
– Ska man gps-chippa delarna får man ju chippa ihjäl sig. Det är tråkigt att man ens ska behöva tänka så. Låser gör man ju bara för ärligt folk. De andra tar sig in ändå.
Polisens utredning pågår men inga personer är gripna misstänkta för brottet. Eftersom förundersökningarna i fallet är öppna vill Josefine Blick-Prenza, vikarierande förundersökningsledare vid Linköpingspolisen, inte kommentera ifall det finns några misstänkta gärningspersoner.
– Den här typen av utrustning hamnar sannolikt utomlands, men det är svårt att se exakt var eftersom vi sällan hittar den efteråt.
Hon konstaterar generellt att det ofta är kriminella nätverk i Europa som ligger bakom den här typen av brott, eftersom det kan vara ganska svårt att sälja utrustningen i Sverige.
Hur vanliga är dessa brott i Östergötland?
– Stölder av delar i skogsmaskiner förekommer, men det är inte alls lika vanligt som exempelvis GPS-system från lantbruksmaskiner.
Hittills under 2024 har de här stölderna minskat i länet, men de förekommer mer frekvent i angränsande regioner så det kan snabbt förändras, poängterar Josefine Blick-Prenza.
Hon konstaterar att det är ganska svårt att skydda sig. Gärningspersonerna brukar ha ganska god kännedom om var den här stöldbegärliga utrustningen finns. Det är en fördel om utrustningen kan monteras av när man inte använder maskinerna.
2012 drabbades Sten-Åke av en förödande ladugårdsbrand där han miste många nötdjur. Nu är lantbruket utarrenderat till sonen och hans sambo och Sten-Åke har enbart skogsföretaget kvar.
– Jag bör väl minska. Jag har ju uppnått pensionsåldern. En sån här grej skyndar ju på beslutet att dra ner på takten.