Corren avslöjade i december 2005 att Ydre tecknat avtal med Tekniska verken om sopförbränning för 2003- 2007, men att detta skett utan att andra företag fått lämna in anbud. Ärendet drogs till länsrätten, som slog fast att en upphandling skulle göras för perioden. Men det har inte Ydre kommun gjort.
I ett brev till den svenska regeringen ifrågasätter nu EU-kommissionen att flera svenska kommuner, däribland Ydre och Söderköping, har handlat på liknande sätt när det gäller avfallshanteringen.
Kommissionen vill nu utreda om det här är ett brott mot EU:s fördrag som slår fast att upphandling av tjänster ska ske enligt principerna om fri rörlighet, icke-diskriminering och transparens.
Enligt Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen, söker man en tillfredsställande förklaring till problematiken. Kan inte Sverige leverera detta, riskerar staten att dras inför EG-domstolen.
- Kommer man fram till att det är ett lagbrott kan en straffavgift utdömas och upphandlingen kan tvingas göras om. Straffavgiften sätts relativt beroende på kommunens storlek, men den ska vara så pass stor att det inte är ekonomiskt försvarbart för kommunen att bryta mot lagen, säger Pär Cronhult.
Normalt tvingas den kommun som fälls att göra om upphandlingen, och två tyska kommuner fick hot om vite på flera hundratusentals kronor om de inte gjorde det. Det skulle kunna gälla för Söderköping, vars avtal gäller till och med 2009. Men det är osäkert om Ydre skulle tvingas till det eftersom avtalet med Tekniska verken löper ut 2007. Svenska staten skulle dock ändå behöva betala straffavgiften. Den kan i sin tur i praktiken hamna på Ydre, som till exempel kan få minskade statsbidrag.
Att det inte fanns realistiska alternativ för Ydre att teckna avtal med, ger inte Pär Cronhult någonting för.
- Självklart finns det alternativ, som kan vara lika billiga. Men det kan de inte veta eftersom de inte har gjort någon upphandling. Lagen har funnits i tio år, så kommunerna borde ha lärt sig nu.