Ydre kommun ingår i Region Östergötland, men deras närmaste sjukhus ligger i Eksjö, som tillhör Region Jönköping. Det kan leda till osäkerhet för patienterna, hävdar Albin Ydrefelt, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vimmerby. Han har tidigare, med avslut i fjol, haft samma roll i Ydre.
– Blir man akut sjuk så tar man sig till närmaste sjukhus och det är i Eksjö. För oss som är relativt unga och friska och inte har några kroniska sjukdomar är det inget jättestort problem egentligen, men det kan det vara för de äldre och multisjuka som vårdas inom kommunen och får hjälp med läkemedelshantering.
På vilket sätt då?
– Ett exempel är när patienten har en dosett med läkemedel som vårdcentralen hjälper till att dela varje eller varannan vecka. Patienten har kanske hamnat på sjukhus i Eksjö, där de gör läkemedelsändringar. När patienten kommer hem står sjuksköterskan med två läkemedelslistor, en från Region Jönköping och en från Region Östergötland. Vad gör man när de två läkemedelslistorna inte stämmer överens? Vilken lista ska man gå efter? Det är den största patientsäkerhetsrisken, skulle jag säga.
Vad hade skillnaden varit om patienten hade sökt vård på ett sjukhus i Östergötland?
– Då hade man bara haft en lista, för då finns allt i samma system. Det är samma journalleverantör i både Östergötland och Jönköping, men regionerna köper ett skal som de sedan fyller med sitt eget innehåll. Det blir väldigt regionspecifikt.
Har du sett denna patientsäkerhetsrisk på andra platser eller är den unik för Ydre?
– Jag har inte upplevt den, men jag tänker att den säkert finns på andra gränsplatser mellan regioner också.
Vad finns det för lösningar?
– Det finns olika system för hur man kan få sina läkemedel, bland annat apodos. Då får man en rulle med medicinpåsar – en påse för varje tillfälle som du ska ta medicin. Det systemet är nationellt så har man det får alla läkare i hela Sverige tillgång till det. Det man har försökt göra i Ydre är att ha så många patienter som möjligt på apodos, för då kan läkarna i Eksjö gå in och ändra direkt i läkemedelslistorna.
Albin Ydrefelt skulle vilja se en ytterligare åtgärd, för patienter som inte har apodos.
– Jag tänker att vårdcentralen i Österbymo behöver komma in i Region Jönköpings system. De förändringar som man då gör i Eksjö kan vårdcentralen i Österbymo se, så det är klart när patienten kommer hem.
I dag kan vårdcentralen i Österbymo se Region Jönköpings journalanteckningar genom den nationella patientöversikten, NPÖ. Men enligt Susanne Svärm, nuvarande verksamhetschef för vårdcentralen i Österbymo, är systemet inte så heltäckande som de egentligen hade önskat.
– Ibland kan det vara svåröverskådligt. Man får till exempel klicka upp en anteckning i taget. Labbprover visas inte som en överskådlig tabell där du kan följa prover över tid, utan i NPÖ måste du klicka upp varje enskilt prov. Det finns mycket information, men det är lätt att missa helheten när det är så många klick. Det tar också mer tid.
Dessutom måste man ha patientens godkännande för att få titta i dennes NPÖ-journal, belyser Susanne Svärm.
– Detta är oftast inget problem då patienten är hjälpt av att vi läser journalen, men det skulle kunna utgöra ett hinder om man inte har möjlighet att kommunicera med patienten.