2015 köpte Eva Lindholm ett litet hus i Österbymo tillsammans med sonen Peter. Under pandemin bosatte hon sig i huset men behöll lägenheten i Stockholm. Nu har den sagts upp och tömts och Eva har gått igenom sina flyttlådor med omsorg.
Där låg foton som väckte minnen från alla nära möten med Dalai Lama och hans syster.
Eva har tidigare varit ordförande i Svenska Tibetkommittén och fått organisera många besök med Dalai Lama genom åren.
– Vid hans besök använde vi ofta fyra bilar. Han hade alltid tre säkerhetsmän med sig och i början behövdes tolk. Sen blev han duktigare på engelska.
Då han fick Nobels fredspris 1989 var Eva på plats i Norge under festligheterna.
– När vi sen kom till Arlanda körde vi i kortege till Norra Kyrkogården i Solna. Dalai Lama ville besöka Alfred Nobels grav.
Hon kom att lära känna båda Dalai Lama och hans syster Jetsun Pema, men även munken Palden Gyatso. Eva startade förlaget Amaryllis och översatte både Jetsun Pema och Palden Gyatsos böcker och stod på Bokmässan i Göteborg tillsammans med dem.
– När Jetsun Pema vid andra arrangemang var i Stockholm ville hon absolut inte bo på hotell, hon ville bo hos mig och vi blev vänner.
– Vi hade så roligt, de är så glada. Dalai Lama skrattar hela tiden, och ljudligt. Och så är de lite busiga.
Eva skiner som en sol vid minnet av den glädjerika tiden.
I Tibetkommittén var hon delaktig i arbetet kring transporter och säkerhet och var inblandad i arbetet att sammanföra Dalai Lama med Anna Lindh, som då var utrikesminister.
Eva minns att hon under den perioden blev god vän med en kinesisk journalist som hon mötte under ett föredrag, och de var ofta ute och åt tillsammans. Under en av deras måltider berättade han att hans föräldrar snart skulle komma på besök.
– Men bara två dagar senare sa han i telefon att hans uppdrag här var slut och att han skulle tillbaka till Kina. Jag tyckte det lät konstigt eftersom han just berättat om föräldrarnas kommande besök. Men vi fortsatte ha kontakt via mejl.
En dag blev hon uppringd av Säpo som avrådde henne till vidare kontakt med mannen. Han hade utvisats.
– Förmodligen som spion, berättar Eva som bröt kontakten.
Varför blev du intresserad av Tibet från första början?
– Jag har funderat på det, men jag kommer inte ihåg. Det har liksom alltid funnits där.
Hennes engagemang har varit stort och ihållande och hon är med i en buddhistisk förening.
– Jag är inte buddhist själv, men jag delar deras grundsyn. Jag har respekt för allt levande och jag dödar inga flugor till exempel, säger hon och skrattar.
Eva berättar att hennes engagemang bland annat byggt på att tibetanerna länge har varit förföljda. Hon har hört många skräckhistorier.
– Palden Gyatso berättade om den tortyr han utsattes för under 30 år som fängslad. Han hade hängts upp i sina tummar bland annat.
Hon ryser vid minnet av hans berättelse, och är samtidigt fascinerad över att han kunde vara glad trots det han utsått.
Tillsammans med Dalai Lama har hon som sagt besökt platser dit han bjudits in för att tala om sitt fredsbudskap. Hon minns besöket i Lappland 1996.
– I samband med en inbjudan från samepresidenterna i Sverige, Norge och Finland, ville han gärna uppleva midnattssolen så vi åkte dit med en hel delegation. Men det var lite för tidigt på säsongen så han fick tyvärr inte uppleva den.
Kontakten med Jetsun Pema tappade Eva med tiden.
– Men nu ska jag försöka skriva till henne.