Nya jobb när Ydre Åkeri startar nytt inom återvinning

I den lilla byn Solbacka i Vimmerby kommun, cirka tre mil från Österbymo, har Ydre Åkeri startat ett dotterbolag inom återvinning.

Erik Johansson, vd för Ydre Åkeri visar upp anläggningen de tagit i bruk. Här har de använt återbruk med portar från Blocket och återanvänd fasadplåt.

Erik Johansson, vd för Ydre Åkeri visar upp anläggningen de tagit i bruk. Här har de använt återbruk med portar från Blocket och återanvänd fasadplåt.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2021-09-02 19:00

Helt nyligen blev de utsedda till Årets Ydreföretag av Ydre Näringsliv. Nu har Ydre Åkeri dragit igång verksamheten Hylta Ecopark i den lilla byn Solbacka. Den nya satsningen utgår från lokaler där det tidigare legat en träindustri med anor så långt båkåt som till 1800-talet. Marken förvärvades i slutet av 2020 och är ett stort område på elva hektar.

undefined
Elva hektar mark med många byggnader. Några ska rivas, andra ska behållas.

– I Solbacka bor det cirka 80 fastboende och 50 sommargäster. Alla har en koppling till det gamla sågverket, berättar Peter Andrae som sålt mark och fastigheter till Ydre Åkeri.

I slutet av mars i år blev det affär med ett internationellt företag, där Hylta Ecopark blir en av flera anläggningar i världen som ska utföra det förädlingsarbete som ska utföras här. 

– Det blir återvinning av produkter från industrin där vi demonterar och sorterar och där slutprodukten säljs vidare som ny råvara till industrin, med fokus på så lite förbränning som möjligt, berättar Erik Johansson, VD för Ydre Åkeri.

undefined
Erik Johansson, vd för Ydre Åkeri visar upp anläggningen de tagit i bruk. Här har de använt återbruk med portar från Blocket och återanvänd fasadplåt.
undefined
Solbacka stationshus från den nedlagda tågsträckan Vimmerby-Ydrefors. Tanken var att den skulle gå ända till Österbymo. Idag fungerar den som personalutrymme.

Han är nöjd idag och lyfter fram att den här satsningen bidrar med många mjuka värden. De har startat ett samarbete tillsammans med Samhall och har till dags dato skapat mellan 10-15 nya arbetstillfällen i första steget. Vilket lär bli fler på sikt.

– Vi bidrar med en samhällsutveckling och självklart har det ett ekonomiskt värde också. Vi har anställt från Ydre, någon helt lokalt, men också inom Vimmerby kommuns upptagningsområde genom Samhall Distrikt Kalmar. Det är en cirkulär affärsmodell där alla kan må väl och växa. Vi vill vara en pionjär och visa att det är en modell som kan fungera.

undefined
Erik Johansson har dörren ständigt öppen för nya företagsidéer.
undefined
Det gamla kontorshuset har fått nytt liv med nya medarbetare.

Erik Johansson lyfter fram att anläggningen och affärsidén har fokus på återbruk.

– Vi tog en relik av en produktionslokal och har rustat mer eller mindre med återanvänt material. Elektriska anläggningen är ny. Vi har gjort allt själva från ritning till väggbeklädnad. 

Vilka utmaningar ställs ni inför nu när denna verksamhet har satt igång?

– Det är mycket regler och lagar att förhålla sig till. Men det är också så att i kölvattnet av corona så handlar det om förmågan att förutse vad som ska ske. Världen fungerar på ett nytt sätt nu.

undefined
Tim Johansson från Ydre är teamleader på Hylta Ecopark och ansvarar för den större delen av kedjan av invägt och utvägt material.

Tim Johansson handplockades från Ydre och är nu teamleader för ett arbetslag som startade upp produktionen i onsdags:

– Det känns jätteroligt att få vara en del av något nytt som byggs upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!