Vi befinner oss längst ner i det sydvästra hörnet av Östergötland, bara ett par kilometer från gränsen till Småland. I en vacker sluttning ner mot sjön Raklången ligger Näs säteri, en gård med anor från medeltiden.
Hit flyttade Gunnar Emanuelsson i mitten av 1970-talet och på den tiden var det mjölkkor som gällde. Nu är det inte mjölk i tankarna utan lageröl, pilsner, ale och stout. Bryggeriet är sprillans nytt och ligger i startgroparna för att börja leverera till Systembolaget.
Idén växte fram För ett tiotal år sedan började min hustru och jag resonera kring vad vi skulle göra av gården. Lagården hade blivit för omodern för mjölkproduktion. Vi funderade på att bygga en ny anläggning för köttdjur. Men samtidigt ville vi sätta den gamla gården på kartan, vi var intresserade av att få i gång någon sorts besöksnäring, berättar Gunnar Emanuelsson.
Museum var en idé som kom upp. Att anlägga vingård var en annan. Till sist föll valet på att bygga ett bryggeri i den gamla lagården.
Gunnar och hans fru Helena satte i gång att förverkliga planen. Men så hände det fruktansvärda – Helena drabbades av cancer och gick bort några år senare. Under de åren hände inte så mycket med bryggeriplanerna. Men nu är allt klart så när som på tappanläggningen som – förhoppningsvis – är på väg från Italien. Helt säker vågar inte Gunnar vara.
– Vi gick på en riktig smäll i våras. Företaget som vi beställt bryggeriutrustningen ifrån gick i konkurs precis innan de skulle skicka alltihop. Där förlorade vi en massa pengar, och tid.
Känd bryggareFrån utsidan finns det inget som antyder att vi står framför något annat än en gammal lagård, om än nymålad och fin. Men innanför dörrarna möts vi av en toppmodern, datorstyrd bryggerianläggning. Här jobbar Gunnars kompis Lasse Schweitz tillsammans med Emil Jonsson.
Lasse Schweitz är något av en legendar i ölsammanhang. I början av 1990-talet startade han i Bredaryd Sveriges första pubbryggeri – tvåa var för övrigt Jan Stenbeck med sin anläggning i Gamla Stan. Utan att överdriva alltför mycket kan man säga att det var Lasse som startade den svenska bryggeriboomen. När Bredaryds värdshus drog i gång fanns det ett tiotal bryggerier i Sverige. Nu närmar vi oss 100, med Nääs Gårdsbryggeri i Ydre som det allra senaste.
Det riktigt lyser i ögonen på Lasse när han visar bryggeriet. Han har inte bryggt öl sedan han slutade i Bredaryd 2005 utan i stället ägnat sig åt seminarier och ölprovningar. Nu är det fruktansvärt roligt att vara igång med hantverket igen. Och det har börjat bra – i Sveriges största öltävling, Stockholm Beer, fick ett av Nääsölen bronsmedalj, och det innan bryggeriet egentligen riktigt hade startat.
LandsbygdsutvecklingNäs säteri (med ett ä, bryggeriet använder den gamla stavningen Nääs) är ett bra exempel på landsbygdsutveckling. Gunnars dotter Elin driver företaget Näs Säteri Kött & Vilt och den 23 november blir det julmarknad på skullen med ett 20-tal utställare. Då blir det tillfälle för intresserade att titta närmare på bryggeriet och kanske provsmaka ett nybryggt folköl. Starkölen får vänta lite till.
– När vi får alla tillstånd klara kan vi ha ölprovningar på gården. Och vi hoppas finnas på Systembolaget till jul, säger Gunnar Emanuelsson.