Länsstyrelsen: Rökutvecklingen blir kraftig

Länsstyrelsen planerar under söndagen att genomföra en naturvårdsbränning på en ö i Ydre kommun. Enligt myndigheten kommer rökutvecklingen att bli kraftig.

Under söndagen kommer länsstyrelsen att genomföra en naturvårdsbränning på en ö i Ydre kommun. (Bilden är tagen vid en tidigare naturvårdsbränning.)

Under söndagen kommer länsstyrelsen att genomföra en naturvårdsbränning på en ö i Ydre kommun. (Bilden är tagen vid en tidigare naturvårdsbränning.)

Foto: Erik Nyberg/Sveaskog/TT

Ydre2021-06-13 07:09

Ursprungligen var tanken att naturvårdsbränningen på en cirka fem hektar stor ö i Skirsjöskogens naturreservat skulle ha genomförts i onsdags. Bränningen ställdes dock in på grund av osäkra väderleksförhållanden. 

Under söndagen, med början klockan 18.00, kommer dock länsstyrelsen att göra ett nytt försök. Rökutvecklingen väntas bli kraftig och lukten kommer att kännas i flera dagar, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. 

Efterbevakningen pågår tills den sista rökhärden slocknat plus tre dagar efteråt.

– Syftet med naturvårdsbränningen är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Många växt- och djurarter är beroende av att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Magnus Melander, biolog på länsstyrelsen i en kommentar.

Naturvårdsbränning sker då väder och markförhållanden är gynnsamma. Det ska vara mycket torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat och gynna växter och djur.

Säkerheten är mycket viktig i samband med naturvårdsbränningar. Eftersom bränningsobjektet är en ö är det extra säkert. Det kommer ändå vara gott om personal på plats för bränningen.

Själva bränningen genomförs av en bränningsentreprenör samt med inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och skogsbrandflyg. Allmänheten har blivit informerad via massutskick till hushållen och lokalradio innan branden startas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!