I området Grevekulla i Ydre kommun pågår just nu stora framtidssatsningar. Här vill bolaget European Energy anlägga länets första hybridpark. Sedan tidigare pågår byggnationen av en vindkraftspark och nu vill de även anlägga en solcellspark på 54 hektar.
– Vi har skenande elpriser i södra Sverige och ett stort behov av att producera ny grön och billig el. Sol och vind kompletterar varandra bra. Blåser det mycket så är det oftast inte mycket sol och är det mycket sol så blåser det oftast inte mycket, säger Sofia Haargaard, projektledare.
Satsningen väntas kosta runt 200 miljoner.
Ärendet om solcellsparken ligger för närvarande på Länsstyrelsen i Östergötlands bord. Sofia Haargaard hoppas på ett positivt beslut i höst. Byggnationen av solcellsparken är beräknad att ta mellan tolv och sexton månader, från dess att ett eventuellt positivt besked inkommit.
Förhoppningen inom European Energy är att de ska kunna producera både sol- och vindkraft i Grevekulla om ungefär två år. Tillsammans kommer de två parkerna att utgöra varsin del i hybridparken.
Sex vindkraftverk kommer att producera förnybar el motsvarande 25 000 villors årsförbrukning. Solparken beräknas kunna försörja 2 100 villor årligen.
– Då räknar vi med hög förbrukning i varje villa, 20 000 kilowatt-timmar om året. Räknar man bara hushållselen blir det fyra gånger så mycket.
Hur vanligt är det med sådana här hybridparker?
– Jag vet faktiskt inte om någon, men det behöver inte betyda att det inte finns.
Finns det några negativa aspekter med projektet?
– Vad man än ska göra så påverkar man ju alltid någonting negativt, men fördelarna överväger. Vi kommer att ta bort en stor yta skog i anspråk för någonting annat, men vi har gjort en naturvärdesinventering och här finns inga stora naturvärden.
Dessa typer av projekt bygger, enligt Sofia Haargaard, på att man hittar platser där den negativa påverkan blir rimlig.
– Ska man genomföra det här projektet, då är Grevekulla ett väldigt bra ställe att göra det på.
Skapar projektet några nya jobb?
– Under byggfasen kan det bli en del. Då försöker entreprenörerna oftast att använda lokala åkerier och liknande, men annars skapar det inte så många nya jobb lokalt.
Sofia Haargaard tillägger:
– Anläggningen behöver ju också ha tillsyn och skötsel av marken, men det är ingen som kommer att gå där hela tiden.
Allmänhetens syn på den planerade hybridparken är tudelad.
– Vi har fått in ett konstruktivt förslag om hur vi kan utveckla området och göra det mer attraktivt. Annars är det blandade reaktioner. Ett tidigare skogsområde kommer ju att stängslas in och har man haft den ytan att använda förut så kanske det inte ses så positivt på. Många kan också ha åsikter om hur det ser ut, men även där är Grevekulla ett bra ställe för det kommer inte vara några närboende som har utsikt över parken.
Sofia Haargaard fortsätter:
– Det är inte ovanligt att grannar är avvaktande eller kritiska innan vi bygger våra solparker. När de väl är klara brukar motståndet avta och ibland även vändas till stöd.
Elisabet Hagström (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, förstår de närboende som ställer sig kritiska till den planerade hybridparken.
– Jag förstår att de känner sig helt förtvivlade.
Samtidigt måste samhället ställa om mot förnybar energi, understryker hon.
– Politiskt är vi egentligen inte emot det här. Jag tycker det känns viktigt att vi själva kan producera förnybar el i Sverige. Naturmässigt är det kanske negativt för Ydre kommun, men parken skulle kunna försörja väldigt många hushåll med el.
Länsstyrelsen i Östergötland har inte fattat något slutgiltigt beslut. Emma Polder, ansvarig handläggare, kommenterar ärendet via mejl:
"Bolaget har projektet ute på samråd, där även Länsstyrelsen ska yttra sig. Detta ska sedan bolaget sammanställa och lämna in till Länsstyrelsen. Efter det fattar Länsstyrelsen beslut om betydande miljöpåverkan och utformning av miljökonsekvensbeskrivning. Först när miljökonsekvensbeskrivningen är inlämnad kan slutligt beslut fattas i ärendet."
Vad Länsstyrelsen överlägger och tar hänsyn till i denna typ av ärenden är samma punkter som vid annan prövning enligt miljöbalken. Enligt Emma Polder rör det sig om naturvärden, riksintressen, olika typer av områdesskydd, kulturmiljö, fornlämningar och ianspråktagande av eventuell jordbruksmark.