Jan vet hur man handskas med kraftfulla arbetshästar

Jan Örntorps hästintresse började redan som barn. Men det var först när han köpte sin gård som han tog det till nästa nivå.

Jan Örntorp vill att folk ska ha roligt med sin häst. Han bjuder in till skogsdag 12 mars. Här är han med unghästen Hedda som just påbörjat tömkörning.

Jan Örntorp vill att folk ska ha roligt med sin häst. Han bjuder in till skogsdag 12 mars. Här är han med unghästen Hedda som just påbörjat tömkörning.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2022-03-13 15:34

Jan Örntorp i Tidersrum har kört in många hästar genom åren. Han arbetar som murare men när helgen kommer blir det gärna hästjobb. Intresset för hästkörning vaknade då han som pojke var hos farmor i Ulrika några veckor varje sommar.

– Där var det en bonde som var en redig hästkarl som körde in hästar och sålde vidare. Jag tyckte det såg väldigt roligt ut.

Men det tog inte fart förrän han köpte gården i Tidersrum år 2000 och hans dåvarande fru ville ha en häst.

– Jag köpte en jag med och därefter har det rullat på.

Efter att ha gått en körutbildning genom föreningen Nordsvenska hästen var han såld och ville ha mer kunskap.

– Jag gick tre inkörningskurser med tre olika hästar och nördade ner mig ordentligt i kommunikation mellan häst och människa, innan jag tyckte att jag skulle kunna klara det själv.

undefined
Jan Örntorp har nördat in sig på körhästar och vill se fler i skogen.

Folk började fråga honom om hjälp och snart höll han egna kurser och utmaningarna blev större. Han tog sig även an problemhästar som förra vintern gav honom stora bekymmer.

Ett sto sprängde eltrådarna och tog med sig de andra hästarna ut i skogen, gång efter annan. Ju mer ström, desto högre fart tog hon.

– Det går inte att ha henne inom ett vanligt stängsel. Idag har ägarna henne i en plankhage när hon inte jobbar. Det medförde olyckligtvis problem för mina grannar, då hästarna smet dit och gnagde sönder foderbalar. Anmälningar ramlade in hos Länsstyrelsen, konstaterar han allvarligt.

undefined
En dag i skogen med hästar är roligt även för barn. Här får Hedda nosa på Ida Karlsson.

Just nu jobbar han med en unghäst som ska köras in för att längre fram även kunna ridas in. Det är ett sto vid namn Hedda av rasen Nordsvensk brukshäst som är 1,5 år gammal.

– Man måste ha grundlydnad på dem. Det bästa är när jag får börja med en häst som ingen annan gjort något med än. Hedda är jätterolig att jobba med. Hon kommer att bli en kanonhäst, säger han och klappar henne på mulen.

undefined
Thomas Eriksson med fjordhästen Love drar ut timmer efter stormarna.

För några veckor sedan drog Janne ihop till en skogsdag i kulturreservatet kring dubbelgården Smedstorp i Ydre. En gård där Janne kört mycket häst och vagn för Östergötlands Länsmuseum. Många stormfällda träd gav ett bra tillfälle att träna med häst.

– Att få hjälp och träning med sin häst så här i skogen är värdefullt. Jag skapar evenemang för folk att få timmar i töm så de kommer ut och har roligt med sin häst.

undefined
Jan Örntorp vill att folk ska ha roligt med sin häst. Han bjuder in till skogsdag 12 mars. Här är han med unghästen Hedda som just påbörjat tömkörning.

Han hämtade Hedda på morgonen. Den här gången tog det bara tio minuter att få henne att gå in i transporten. Första gången tog det en timme och en kvart.

– Ja, det går bättre och bättre för varje gång. Det får ta sin tid. Det är bara att vänta ut dem.

Han är lugn och sansad och får den kraftfulla hästen att göra som han vill. På plats i skogen binder han upp henne vid ett träd. Hon stampar och skriar men efter en stund lugnar hon sig.

undefined
Unghästen Hedda får öva på att stå fastbunden och prova tömkörning i skogen.
undefined
Snart får Hedda lämna trädet och börja gå i skogen för töm.

Att kunna vara fastbunden är en viktig lärdom. Elanza, en annan Nordsvensk vid trädet bredvid får plötsligt börja arbeta. Det är ett sto som han kört in för fem år sedan. Stock efter stock drar hon ut med en lunningsbåge tillsammans med fjordhästen Love från Nykil, som drar en släpsax efter sig.

undefined
Det Nordsvenska stoet Elanza har inte använt sina kunskaper på några år, men takterna sitter i.

– Det svåra är att få folk att förstå hur mycket tid det tar med grundhanteringen. Det är ett förtroendeskapande där man ska ha respekt för varandra. 

– Hästen ska alltid vara trygg i vad man begär. Ridsporten skulle ha mycket färre olyckor om alla ridhästar hade den här hanteringen i grunden.                                                        

Jannes steg för steg

Bettet ska läggas löst i munnen så att hästen ges chansen att själv lägga det där den vill ha det. Därefter spänner man åt. Om man ger en hötuss då, ska hästen obehindrat kunna äta.

Tömkörning bör först ske i skogen eller på bana med konor att styra emellan, så att man ser konsekvenserna av vad man gör. 

Miljöträning är allt man måste träna på ifall målet exempelvis är att åka häst och vagn till mataffären. Hästen måste lära sig hantera intryck längs vägen, allt ifrån motortrafik till kyrkklockor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!