Här kan de som vill jobba i förskolan lära sig svenska

Det behövs folk som vill jobba i Ydres förskolor, men kan man inte tala svenska är det svårt. I tolv veckor har kvinnor från skilda delar av världen samlats på Ydre Lärcentrum. Här får de inte bara lära sig svenska – de kan också lära sig att cykla.

Lerissa Lindgren och Nurto Ahmed. "Det svåraste med att lära sig svenska är grammatiken", säger Nurto Ahmed.

Lerissa Lindgren och Nurto Ahmed. "Det svåraste med att lära sig svenska är grammatiken", säger Nurto Ahmed.

Foto: Sofia Wiman

Ydre2024-03-11 15:00

– Det här är modiga och starka kvinnor, säger Karin Holmbom som guidar kvinnorna genom den snåriga svenska språkdjungeln. 

Hon berömmer deras mod, tålamod och ambitioner. 

– Karin är ju bästa läraren, hon är snäll och jätteduktig, säger Aisha Abdikadir Mire.

undefined
"De är en nice grupp", säger Karin Holmbom om sina elever Aisha Abdikadir Mire, Lerissa Lindgren och Nurto Ahmed.

Syftet med undervisningen är att utbilda människor som vill arbeta inom förskola, men som inte har tillräckligt mycket kunskaper i svenska eller om hur förskolan fungerar i Sverige. 

Tre av deltagarna har praktik ungefär 20 timmar per vecka och svenskundervisning fyra timmar per vecka. Det är Ydre kommun som betalar för projektet. Deltagarna får inget betalt för sin praktik, men de får en timlön för svenskundervisningen.

– Förskolor står inför ett stort behov av folk, och vi försöker vara en brygga. Det handlar mycket om att stärka deltagarna och förbereda dem inför framtiden, säger Ida Johansson som är studie- och yrkesvägledare på Lärcentrum Ydre.

undefined
Ida Johansson är studie- och yrkesvägledare på Lärcentrum Ydre. Här sitter hon i en av de två ljudisolerande studierum man kan låna på Lärcentrum.

Lärcentrum har ett samarbete med Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Karin Holmbom kommer därifrån och undervisar i svenska på plats i Ydre.

– Vi har vissa stående punkter – tisdagar är det veckans ord och grammatik, torsdagar är det diktamen och uttal, säger hon.

– Grammatik är det svåraste, säger Nurto Ahmed. 

undefined
Karin Holmbom och Aisha Abdikadir Mire går igenom sammansatta ord som "barngrupp", "tandläkare" och "körkortsbok".

Att ha ett ordförråd för kommunikation är viktigt när man lär sig ett nytt språk. Men det viktigaste är att man använder språket ofta och lär sig att känna igen mönstret i språket, enligt Karin Holmbom.

– Det märks verkligen att gruppen gör framsteg, säger hon och berättar om en kvinna som inte längre behöver hjälp av tolk för att kunna prata med andra.

När lektionen i svenska är över är det dags för språkkafé i rummet bredvid. Förutom deltagarna i vikarieprojektet anländer Waris Farah Ahmed och Roman Kostyshyn. Roman Kostyshyn är från Ukraina. Han har inte varit i Sverige så länge, och hans franska är än så länge bättre än hans svenska. 

undefined
Roman Kostyshyn kommer från Ukraina. Han har ännu inte lärt sig så mycket svenska men pratar nästan flytande franska.

– Kaféet har varit med ända sedan starten och efterfrågades av medborgarna. Det är en blandad grupp, både vad gäller nationalitet och ålder, säger Ida Johansson. 

Stämningen blir än mer uppsluppen när gruppen pratar om allt från mat till framtidsdrömmar. 

– Jag håller mycket på med hennatatueringar, säger Aisha Abdikadir Mire och visar några av sina verk på mobilen. 

Hon jobbar redan med lokalvård inom förskolor i kommunen men vill jobba med styling och make-up.

– Jag vill bli boss, säger hon och skrattar.

undefined
Waris Farah Ahmed deltar i samtalet på språkkaféet där ett av kvällens ämnen handlar om mat från olika kulturer.

Volontärerna Lisbeth Rääf, Kerstin Unger och Eva Nykvist är överens om att språkkaféet är lika viktig för deras skull som för deltagarnas, och att det är viktigt för demokratin.

– Det personliga mötet är väldigt upplyftande, säger Kerstin Unger. 

Utöver vikarieprojektet och språkcaféet erbjuder Lärcentrum bland annat workshops och föreläsningar med olika teman, föräldrautbildning som ges av Resursteamet, drop-in för frågor och hjälp med integration och arbetsmarknad och läxhjälp för alla åldrar. 

Ida Johansson har också hållit en cykelkurs, och kommer att hålla en igen framåt sommaren tillsammans med Anders Käll som arbetar inom arbetsmarknad- och integration. 

undefined
Volontärerna på språkkaféet Lisbeth Rääf, Kerstin Unger och Eva Nykvist med studie- och yrkesvägledare Ida Johansson. "Här är alla välkomna", säger de.

– Ida lärde mig att cykla, säger Aisha Abdkadir Mire glatt.

Måndagen 25 mars firar Lärcentrum Ydre ett år med öppet hus för allmänheten mellan klockan 13.00 och 14.30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!