Rivstart i mörkret för handelsplatsen efter flytten

En riktig nytändning blev det för både producenter, administratörer och kunder när Reko i Ydre bytte plats till Asby lanthandel.
– Vi har bara handlat några gånger förut, men det kommer bli mer nu när vi har så nära, säger kunden Claudia Allen.

Sara Wennerbo är en av tre administratörerna. Hon är den av de tre som odlar mest för närvarande och hon hade en intensiv kväll på utlämningen.

Sara Wennerbo är en av tre administratörerna. Hon är den av de tre som odlar mest för närvarande och hon hade en intensiv kväll på utlämningen.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-11-03 13:00

Nyheten i korthet

  • REKO-ringen i Ydre har flyttat till Asby lanthandel, vilket har skapat ny entusiasm bland producenter, administratörer och kunder.
  • REKO-ringen tillåter producenter av kött, grönsaker, mejeriprodukter och bröd att möta sina kunder direkt varannan onsdag. Alla varor måste förbeställas och betalas oftast i förväg via Swish.
  • Flytten till Asby har gjort det lättare för lokalbefolkningen att handla, och det har skapats en marknadsstämning med ett brett utbud av produkter tillgängliga.

I Ydre har Reko funnits i sex år. Tack vare Linnea Granath, Sara Wennerbo och Anna Karlsson som varit administratörer sedan starten och som fortfarande hänger i, så kan producenter av kött, grönt, mejeri, bröd och annat möta sina kunder direkt varannan onsdag. 

Reglerna är sådana att allt måste vara förbeställt och de flesta väljer att betala i förväg via Swish. Då får de ett beställningsnummer som de uppger vid hämtning och så är affären klar. Numret bockas av, varor lämnas ut och oftast räcker det med en intensiv halvtimme för att alla varor ska hamna rätt, från de många producenterna.

Beställningarna sker genom sociala medier i en grupp för just Reko Ydre. Vid enstaka tillfällen får kunder handla det överskott som producenterna har med sig och ett sådant tillfälle var det sista onsdagen i oktober då det var premiär för Asby att stå värd. Tidigare har utlämningen skett på parkeringen vid Rydsnäs lanthandel.

undefined
Sofia Söderlund och Eric Holgersson gör affärer.
undefined
Sara Wennerbo är en av tre administratörerna. Hon är den av de tre som odlar mest för närvarande och hon hade en intensiv kväll på utlämningen.
undefined
Bodil Udell spontanhandlade bröd från Falla Spelt & Bröd från Tranås. Hon sa sig vara för oplanerad för att förboka varor, men det skulle det bli ändring på.
undefined
Det blev snabbt fullt på parkeringen vid Reko utlämningen i Asby.

– Efter sex år tänkte vi att det var Asbys tur och de som bor på den sidan att få lite närmare, och det är ju roligt att Pernilla och Viktoria i affären är så pepp på det här. De håller öppet kaféet och det blir en mötesplats, säger administratören Linnea Granath.

Det rådde marknadsstämning på torget och överallt var det köer till de olika varorna. Här finns yoghurt, bröd, marmelader, glass, ägg och grönsaker i alla former och färger. Vitlökar och blomkål blandas med färdigkarvade Halloweenpumpor. De flesta har egna korgar med sig, för miljötänket går hand i hand med giftfri odling och närproducerat. Plastpåsar vill inte folk ha här.

Bland konsumenterna fanns alla åldrar. Barnen Felix och Sigge Rääf Avasoo var på plats med mamma Lottie som passat på att köpa honung, bröd, bullar ekologiskt kött bland annat.

– Jag har handlat mycket förr, men kom ifrån det av någon anledning, så det blev ett litet uppehåll. Nu ska jag se till att handla här igen då utbudet är så himla bra. Det är bra att byta plats också så det händer lite, då blir det lite nytändning, säger Lottie Rääf Avasoo.

undefined
Sigge och Felix Rääf Avasoo följde med mamma Lottie med samma efternamn. Honung och bullar kom med hem denna gång.
undefined
Camilla Lindqvist kom med döttrarna Ebba och Selma för att köpa grönsaker av Eric Holgersson i Älmås.
undefined
Bullar och hålkakor fick snart flytta vidare från bageriets bord till någons medhavda korg.
undefined
Det känns tryggt att handla mat när man vet vem man handlar av, sa Bodil Udell.

Claudia Allen och sambon Sebastian Martinsson kom med barnvagnen. De skulle handla glass från Stebbarps gård.

– Vi har bara handlat några gånger förut, men det kommer bli mer nu när vi har så nära. Vi bor här i Asby, säger Claudia Allen.

Camilla Lindqvist kom med barnen Ebba och Selma från Höglycke i Ramfall. De hade gjort beställning på grönsaker hos odlaren Eric Holgersson från Älmås. 

– Det blir närmare nu. Det var 25 minuter enkel resa till Rydsnäs, så nu kommer vi handla mer här. Det är ju roligt att veta var maten kommer ifrån, säger Camilla.

Eric Holgersson ser stora fördelar med Reko-ringen i Ydre, lokalkännedomen är avgörande. 

– Administratörerna går runt och kollar att alla kunder hämtat sina varor. Ibland glömmer folk, men då ringer de till dem och löser problemet, säger han.

undefined
Sebastian Martinsson och Claudia Allen kom med hela familjen för att köpa glass från Stebbarp.
undefined
Närodlad blomkål från Älmås. Det som inte såldes på Reko Ydre fick ny chans i Tranås dagen efter.
undefined
Kaféet blev välbesökt under utlämningen. När affärerna var uppgjorda på torget var det producenternas tur att träffas därinne över en fika.
undefined
Anna Karlsson som är en av tre administratörer, köpte bacon av Sara Lantz från Visingsö grisen.

Sara Lantz hämtar ut papperspåse efter papperspåse i släpet. Hon är på plats varannan utlämning, så det blir en gång i månaden Ydreborna kan fylla på sitt lager av griskött från Visingsö.

– Det här är mitt jobb. Jag säljer på nio stycken Reko-ringar.

I utbudet saknas inget känns det som. Både lamm och nötkött går också att köpa.

Sista affären för kvällen innan producenterna försvinner in i caféet, är ett köp av ägg. Sofia Söderlund från äggproducenten DiggeliQ står och väntar på grönsaksodlaren Eric Holgersson. För även producenter handlar av varandra. Tryggt och direkt utan mellanhänder. 

undefined
Tova Palm och Lena Palm från Oppeby sålde grönsaker och ägg. Men även lammkorv, som Marie-Louise Hammarström passade på att köpa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!