I Ydre har Reko funnits i sex år. Tack vare Linnea Granath, Sara Wennerbo och Anna Karlsson som varit administratörer sedan starten och som fortfarande hänger i, så kan producenter av kött, grönt, mejeri, bröd och annat möta sina kunder direkt varannan onsdag.
Reglerna är sådana att allt måste vara förbeställt och de flesta väljer att betala i förväg via Swish. Då får de ett beställningsnummer som de uppger vid hämtning och så är affären klar. Numret bockas av, varor lämnas ut och oftast räcker det med en intensiv halvtimme för att alla varor ska hamna rätt, från de många producenterna.
Beställningarna sker genom sociala medier i en grupp för just Reko Ydre. Vid enstaka tillfällen får kunder handla det överskott som producenterna har med sig och ett sådant tillfälle var det sista onsdagen i oktober då det var premiär för Asby att stå värd. Tidigare har utlämningen skett på parkeringen vid Rydsnäs lanthandel.
– Efter sex år tänkte vi att det var Asbys tur och de som bor på den sidan att få lite närmare, och det är ju roligt att Pernilla och Viktoria i affären är så pepp på det här. De håller öppet kaféet och det blir en mötesplats, säger administratören Linnea Granath.
Det rådde marknadsstämning på torget och överallt var det köer till de olika varorna. Här finns yoghurt, bröd, marmelader, glass, ägg och grönsaker i alla former och färger. Vitlökar och blomkål blandas med färdigkarvade Halloweenpumpor. De flesta har egna korgar med sig, för miljötänket går hand i hand med giftfri odling och närproducerat. Plastpåsar vill inte folk ha här.
Bland konsumenterna fanns alla åldrar. Barnen Felix och Sigge Rääf Avasoo var på plats med mamma Lottie som passat på att köpa honung, bröd, bullar ekologiskt kött bland annat.
– Jag har handlat mycket förr, men kom ifrån det av någon anledning, så det blev ett litet uppehåll. Nu ska jag se till att handla här igen då utbudet är så himla bra. Det är bra att byta plats också så det händer lite, då blir det lite nytändning, säger Lottie Rääf Avasoo.
Claudia Allen och sambon Sebastian Martinsson kom med barnvagnen. De skulle handla glass från Stebbarps gård.
– Vi har bara handlat några gånger förut, men det kommer bli mer nu när vi har så nära. Vi bor här i Asby, säger Claudia Allen.
Camilla Lindqvist kom med barnen Ebba och Selma från Höglycke i Ramfall. De hade gjort beställning på grönsaker hos odlaren Eric Holgersson från Älmås.
– Det blir närmare nu. Det var 25 minuter enkel resa till Rydsnäs, så nu kommer vi handla mer här. Det är ju roligt att veta var maten kommer ifrån, säger Camilla.
Eric Holgersson ser stora fördelar med Reko-ringen i Ydre, lokalkännedomen är avgörande.
– Administratörerna går runt och kollar att alla kunder hämtat sina varor. Ibland glömmer folk, men då ringer de till dem och löser problemet, säger han.
Sara Lantz hämtar ut papperspåse efter papperspåse i släpet. Hon är på plats varannan utlämning, så det blir en gång i månaden Ydreborna kan fylla på sitt lager av griskött från Visingsö.
– Det här är mitt jobb. Jag säljer på nio stycken Reko-ringar.
I utbudet saknas inget känns det som. Både lamm och nötkött går också att köpa.
Sista affären för kvällen innan producenterna försvinner in i caféet, är ett köp av ägg. Sofia Söderlund från äggproducenten DiggeliQ står och väntar på grönsaksodlaren Eric Holgersson. För även producenter handlar av varandra. Tryggt och direkt utan mellanhänder.