Elisabeth Rääf värnar det gamla

Ydredrotten Leonhard Fredrik Rääf (1786-1872), som ägde stora skogar och gårdar i främst Ydre, tyckte det var viktigt att kommande generationer skulle ha en chans att förstå hur man hade det förr i tiden. Elisabeth Rääf, femte generationen Rääf, är av samma åsikt. Även hon vill bevara gamla byggnader och olika föremål från bygden.

Foto:

YDRE2007-10-23 00:00

- Jag tycker det känns jätteroligt att jag sedan ett antal år bor på Bulsjö gård, utanför Österbymo, samma gård där även Ydredrotten bodde.

Leonhard Fredrik skrev vid ett tillfälle att han ville "bevara Ydres forna öden, seder innan ny tid anländer med sitt förakt för det gamla".

Men vad betyder "drott? Jo, enligt Svenska Akademins ordlista "hövding, härskare".

- Han var något av kung i bygderna och blev ofta tillfrågad innan svåra problem skulle lösas, säger Elisabeth.

Tillsammans med maken Lars Vestgöte går hon i Ydredrottens fotspår och vill att det mesta skall se ut som förr i tiden på gamla Bulsjö gård.

- Vi har kommit en bit på väg, resten gör vi undan för undan.

Äldsta trälåset

En vällingklocka uppe på ett åldersstiget uthus finns på gården och ett stycke därifrån är ett museum inrett. Där finns en mängd intressanta ting, som Ydredrotten började samla på, det mesta härrör från 1800- talet. Vargtrummor, vargnät och ett fantastiskt dörrlås finns att beskåda.

- Det är tillverkat av trä och till låset finns en tjugofem cm lång nyckel, även den, förstås, av trä, förklarar Elisabeth.

- Enligt experter vi haft på besök måste det röra sig om Sveriges äldsta trälås, en verklig raritet.

Elisabeth berättar att hon i sina föredrag brukar säga att endast ett foto finns på Ydredrotten, men i museet upptäcker Correns medarbetare ytterligare ett.

- Ja, tittar man noga rör det sig faktiskt om ett andra kort. Efter det här får jag justera lite grann i mina föredrag!

1-700 hektar

Bulsjö gård, inte enbart bostadsbyggnaderna, är alltjämt i släktens ägo. I dag är det ett aktiebolag, där Elisabeth är styrelseordförande, med skogsbruk som främsta inkomstkälla. Gården omfattar 1-700 hektar skog och brukad jord.

Utöver Elisabeth ägs bolaget även av hennes syskon Bengt, Birgitta och Henrik.

Elisabeth berättar att Leonhard Fredrik Rääf, som växte upp på gården Tommestorp i Kisa, är mest känd nationellt i och med att han år 1810 var med och bildade Götiska förbundet tillsammans med bland andra författarna Geijer och Atterbom.

- Man svärmade för enkelhet, nit och självförsakelse. Rousseau var en förebild för Rääf.

Kisa var för stökigt

Han nödgades lämna Stockholm sedan båda föräldrarna dött, det gällde att ta hand om familjens gårdar. Millingetorp i Kisa valdes som bostad, en gård Leonhard Fredrik fick ärva genom lottning.

Men så småningom började han vantrivas i Kisa, han tyckte det var för stökigt där. Han flyttade till Bulsjö gård, där han verkade i många års tid.

Han slutade sina dagar på Forsnäs gård i Ydre kommun, en gård han kom över år 1842.

Sonen Lennart Rääf fick då överta Bulsjö gård.

Upptecknade sägner

Utöver skötseln av de stora egendomarna var Ydredrotten mycket intresserad av att uppteckna sägner, skrock, myter och sagor ur folkmun. De återgavs i böckerna "Beskrivning av Ydre härad" som kom ut i fem delar med start under 1850-talet.

- Ännu i modern tid återberättas i våra skolor vad han skrev, säger Elisabeth, själv lärare till professionen.

Leonhard Fredrik Rääf var dessutom en stor vissamlare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!