Kostnaden för saneringen av den dioxinsmittade marken är beräknad till nära åtta miljoner kronor. Enligt regelverket för statsbidrag kan Naturvårdsverket skjuta till högst 90 procent av kostnaderna. Resterande tio procent (cirka 800 000 kronor) ska Ydre kommun stå för.
Det är alldeles för mycket för lilla Ydre kommunkassa, enligt kommunalrådet Inga Arnell Lindgren (c).
Vid en synnerligen stor sanering i en mycket liten kommun kan en jämkning ske ner till fem procent. Ydre är en av Sveriges sju minsta kommuner.
Länsstyrelsen anser därför att kommunens del i saneringen bör jämkas. Men konstaterar också att Ydres bidrag på 100 000 kronor är "en mycket liten andel av totalkostnaden". Enligt Naturvårdsverket har den kommunala medfinansieringen vid saneringar i Sverige aldrig legat under fem procent.
Vitsen med en procentuell fördelning är iblandade parter gör allt för att hålla kostnaderna nere, säger landshövding Björn Eriksson.
- Naturvårdsverket har erfarenhet av fasta belopp där alla möjliga kostnader lastas in så att hela projektet till och med blir lönsamt för kommunen.
Men Inga Arnell Lindgren vill inte höra talas om procentsatser.
- Vilken revisor skulle acceptera en budget där du ska betala fem eller tio procent av x miljoner kronor? Vi skulle få revisorerna på oss direkt. Och varför ska vi blotta vår nacke för något som vi själva inte är skuld till?
Inga Arnell Lindgren vill ha en fix summa som Ydre ska betala eftersom slutnotan är osäker. Eventuellt måste området för saneringen utökas för att även omfatta delar av Brosjöns botten.
- Då kan det plötsligt bli miljoner som vi måste ställa upp med.
Landshövding Björn Eriksson ser allvarligt på det låsta läget.
- Det är viktigt hitta en lösning. Särskilt med tanke på att regeringen tänker skära ner på den här typen av anslag och satsa mer på klimatfrågor. Så det är lite av now or never.
Vad händer om Ydre fortsätter sitt motstånd mot procentregeln?
- Det blir inga pengar alls och då blir gifthögen kvar.
Landshövdingen vill nu sammanföra Naturvårdsverket och Ydre kommun.
Det är precis vad Inga Arnell Lindgren vill:
- Hittills har Naturvårdsverket pratat med oss genom länsstyrelsen och det är en knepig situation.
Om ni inte kommer överens, vad händer då?
- Vi måste hitta en lösning. Det är ju faktiskt dioxin det gäller.
Bollen ligger just nu hos Naturvårdsverket som ytterst beslutar om statsbidrag till saneringen i Ydrefors.