På förlossningen i Eksjö hade Emmelie Borg och Jesper Samuelssons nyfödde son Walle undersökts och familjen fick klartecken att åka hem till Asby samma dag som han kom till världen i oktober 2022. Emmelie hade dock påtalat att Walle kräktes en del saliv, men doktorn trodde att det bara var lite vätska i lungorna. Väl hemma blev det mer kräkningar och på natten var det som spenatsoppa, berättar Emmelie.
– Då ringde jag in till akuten som tyckte att vi skulle avvakta eftersom han inte hade någon feber.
Efter en dryg timme stod hon inte ut längre utan sa åt Jesper att hon måste åka in och så gav hon sig iväg i hans bil, eftersom hennes egen var trasig. Den nyblivne pappan somnade djupt efter att ha varit med på förlossningen dygnet innan.
På akuten konstaterades att Walles mage var som en sprängfylld ballong. De små blodkärlen låg tydliga som ett spindelnät under huden och ganska snabbt bestämdes det att han skulle vidare till Jönköping med ambulans. Då det inte gick att få tag i en stor ambulans fick Emmelie ta farväl av sin lille pojke som hon fött mindre än 24 timmar tidigare. Hon fick veta att de misstänkte Hirschsprungs sjukdom, något hon aldrig hört talas om.
Tårarna rinner nerför kinderna när hon berättar om traumat att skiljas från sin son.
– Det var det absolut det värsta jag har varit med om. Men det fanns en sköterska där som hette Elin som var fantastisk. Hon ska ha en jätteeloge för hur hon tog hand om mig.
Emmelie försökte ringa hem, men Jesper sov så hårt att han inte väcktes av telefonen.
I stället ringde hon grannen som sprang över och väckte honom. Under tiden hörde Emmelie av sig till sin bästa vän och svägerska Rebecka och bad henne åka och hämta Jesper och sonen Thor. Sambon skulle skjutsas till Eksjö innan hon tog med Thor hem till sig.
Nu var det bråttom att ta sig till Jönköping för att se hur det var fatt med Walle. När Emmelie och Jesper fick se varandra blev det mycket känslor och gråtandes tog de sig vidare till Ryhovs sjukhus i Jönköping utan att veta var deras son fanns, men de tog sikte på förlossningen.
Trots att Emmelie var nyförlöst tvekade hon inte att springa i korridorerna för att hitta honom. De blev anvisade till ett rum och störtade in. Där låg Walle med en allt större uppsvälld mage, omgärdad av ett vårdteam.
Efter ett lyckat lavemang släppte äntligen proppen som gjort att han inte kunnat bajsa. Men vid det laget hade Emmelie somnat i en fåtölj med bröstpumpen igång, helt slut efter 36 timmar och en förlossning.
– Jeppe sa till mig: "Du skulle sett! Det exploderade! Det var bajs överallt! I taket, på golvet och på sköterskorna!" Emmelie ler vid minnet.
Misstankarna om Hirschsprungs sjukdom förstärktes och det blev vidare transport till Axamo flygplats. Där var det Jespers tur att stå ensam kvar när Emmelie och sonen fördes iväg i ett litet ambulansflyg med ett transportteam till Stockholm.
– Där rasade Jeppes värld, berättar Emmelie åter med tårar i ögonen.
Som tur var fick hon med sig BB-väskan som blivit kvar i Jespers bil efter förlossningen. Under resan kände sig Emmelie trygg. Teamet var så proffsiga och informerade hela tiden vad de gjorde och alla visste precis vad de skulle göra. Det var bara att följa med.
– Vi har verkligen fått uppleva det bästa av svensk sjukvård i ett svårt läge. Vi möttes hela tiden av proffs. Jag betalar gärna skatt när man ser vad pengarna används till.
På Bromma flygplats väntade en IVA-buss. Allt gick snabbt och smidigt. På Astrid Lindgrens barnsjukhus, som sitter ihop med Karolinska sjukhuset, fick de stanna en vecka ungefär
Senare fick de veta att cirka tio centimeter av Walles tjocktarm var ihopskrumpen och det hade bildat en stopplugg som gjorde att han inte kunde bajsa.
– Den delen av tarmen saknade normala nervceller som får tarminnehållet att fortsätta neråt i kroppen, vilket är typiskt för Hirschsprungs sjukdom.
När Walle var åtta veckor gammal opererades stumpen bort och nu fungerar han normalt. Efter täta kontroller i början så behöver han nu bara gå på en kontroll varje år. Emmelie vill gärna att fler ska känna till sjukdomen, eftersom den är ovanlig. Kanske kan det hjälpa någon annan.
Cirka 20 barn om året föds med Hirschprungs i Sverige. För en del upptäcks inte sjukdomen förrän i femårsåldern.