Man tände eld på torp – döms till fängelse för mordbrand

En hyresvärd försökte flera gånger få en hyresgäst att flytta ut från ett torp i Ydre kommun han hyrde, utan framgång. I stället kulminerade det i att hyresgästen tände eld på torpet. Nu döms han till fängelse för mordbrand.

Fastigheten som brinner på bilden är inte det torpet som det går att läsa om i artikeln.

Fastigheten som brinner på bilden är inte det torpet som det går att läsa om i artikeln.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Ydre2024-07-25 13:00

Torpet hade funnits i ägarinnans familj i flera generationer. Men sedan några år tillbaka hade en 60-årig man hyrt det eftersom kvinnan och hennes sambo inte hade tid att sköta om det.

Av utredningen framgår att 60-åringen inte varit en helt enkel hyresgäst att ha och göra med. Torpet blev i allt sämre skick och det låg ofta skräp utspritt på marken utanför. Sedan september 2023 betalade inte heller mannen hyran enligt avtalet. Hyresvärden försökte flera gånger få honom att flytta utan att lyckas. För trots att mannen vräktes våren 2024 lämnade han inte ifrån sig nyckeln till torpet.

Faktumet att han hade den enda nyckeln dit skulle senare visa sig vara en avgörande faktor i målet. 

Under valborgsmässoafton i år patrullerade två poliser ett område i närheten av torpet. Den kvällen stötte de på 60-åringen som var ute och promenerade. Det var mörkt ute och eftersom han var mörkklädd utgjorde han en trafikfara varpå poliserna bestämde sig för att skjutsa hem honom till torpet.

Några timmar senare, klockan 04.03, fick SOS larm av inringare som uppgav att torpet brann. Ingen person befann sig i byggnaden, men den gick inte att rädda och totalförstördes. Den 60-årige mannen kontaktades och påträffades hos sin särbo och båda togs med till polisstationen för förhör. Samtidigt hade en brandutredare börjat undersöka det nedbrunna torpet.

Utredaren kom fram till att branden startade i köket och att den inte uppstått på naturlig väg. Han noterade även det korta tidssamband från det att mannen släppts av på torpet till att det börjat brinna.

Linköpings tingsrätt finner det ställt bortom allt rimligt tvivel att det är 60-åringen som tänt eld på torpet. Bland annat för att han har befunnit sig på platsen och var den enda som hade nyckel in till torpet och således köket, där branden startade.

I domen skriver tingsrätten att det inte omedelbart funnits en risk för någon annans liv eller hälsa. Däremot har det funnits en spridningsrisk och eftersom torpet låg i en skog hade det kunnat sluta i en skogsbrand om inte allmänheten fått syn på branden. 

Nu döms mannen för mordbrand till fängelse i två år. Han ska också betala ett skadestånd till hyresvärden på 1 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!