Röd och grann står den nu nytvättad i hallen hos Räddningstjänsten i Österbymo. Resan hem på 38 mil från Sala gjordes två dagar före julafton. Platschef Johnny Thuresson är glad att projektet är i hamn.
– För två år sedan började vi titta på vilken bil vi ville ha. Vi har varit runt på fem olika brandstationer och kikat och jämfört och inspirerats av olika lösningar. Vi har även designat inredningen såsom vi ville ha den. Vi får leva länge med de valen vi gör här så det gäller att tänka till innan.
En ny brandbil köps in ungefär vart tjugonde år i Ydre.
– Så ligger jag i så hinner jag med ett inköp till före pensionen, skrattar Johnny.
Han öppnar passagerardörren fram och ett trappsteg fälls ut med taggig yta för bra grepp för skorna.
– Tänk dig att du som rökdykare har tagit på dig 24 kilos extrautrustning och ska kliva ur bilen. Då kan det vara tryggt att man står stadigt.
Uppe på taket finns en nedrullad skylt som det står olycka på. Den kan hissas upp inifrån med ett knapptryck. Knapparna är många. En annan sak som är ny är en låda i fronten med en vinsch i.
– Det är bra om man behöver dra upp en bil ur diket eller ett djur med för den delen, säger Johnny vidare.
Han drar upp ett av jalusierna på sidan av bilen. Där är det stora tomma fack med plats för en massa utrustning som snart ska provflyttas över från den gamla bilen. Allt ska ha sin rätta plats för att det ska vara lätt för brandmännen att få fatt i rätt saker direkt. Det gäller att kapa sekunder i alla led.
Vi fortsätter till baksidan. Där finns bland annat en handdusch som går att få fram 40 gradigt vatten i.
– Den är främst för att kunna sanera en person som blivit utsatt för farliga ämnen, men också för oss att tvätta oss med, berättar han.
Inom konceptet Friska brandmän har man valt till en stor låda på taket. Där ska kläderna och annat rökdrabbat material läggas väl inneslutet i säckar för att det aldrig ska komma in smuts i själva bilen.
– Vi brandmän drabbas oftare än andra av vissa cancerformer som vi vill göra allt för att förhindra. Det är något vi ständigt utvecklar för att värna vår hälsa.
I slutet av januari tror Johnny att personalen är utbildad, radioapparaturen omprogrammerad och bilen i drift.
– Vi satt inte i sjön innan, men det är roligt att kommunen satsar. Det gör oss attraktivare på arbetsmarknaden också med modern utrustning.