De lär ut om egenvård när regionen är i ekonomisk kris

Under Ydres beredskapsveckor tidigare i år undervisade sköterskor från vårdcentralen bybor i sårvård på biblioteket. Krisen är redan här.

Åsa Malmström och Sanna Magnusson gillar att behandla sår på sårvårdsmottagningen i Österbymo.

Åsa Malmström och Sanna Magnusson gillar att behandla sår på sårvårdsmottagningen i Österbymo.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2024-12-31 15:30

Nyheten i korthet

  • Sköterskor från Österbymos vårdcentral i Ydre har undervisat bybor i sårvård på biblioteket under beredskapsveckorna.
  • Undervisningen är ett svar på region Östergötlands ekonomiska kris och kommande personalnedskärningar, vilket kommer att påverka tillgängligheten till vård för enklare åkommor.
  • Egenvård ses som en viktig lösning för att avlasta sjukvården och hjälpa patienter att hantera mindre medicinska problem medan de väntar på en läkartid.

Att det skulle handla om skottskador och att lära sig stoppa stora blödningar i händelse av krig, var det inte tal om.

– Nej, det känns fortfarande långt borta. Men region Östergötland är i ekonomisk kris och nedskärningar i personalen kommer att märkas. Då kommer man inte kunna få hjälp med enklare saker som sår och kanske nageltrång samma dag man söker, berättar Sanna Magnusson som är sjuksköterska på Österbymos vårdcentral.

Prioriteringar bland patienterna görs redan, men det kommer att bli tuffare både för att läkarna ska räcka till, men också för vårdcentralens sköterskor. Då är det viktigt att folk kan egenvårda sig själva tills de kan få en tid. Beroende på vad det gäller, så kan man få vänta en vecka. 

– En förlorad sköterska ger ett tapp i alla led, säger Sanna.

I väntrummet finns nu en självbetjäningsmaskin, där man får anmäla sitt besök själv, samt betala för det med kort. Det är också ett led i att det kommer vara mindre bemannat i receptionen, då personalen behövs till att vara läkarna behjälpliga istället.

På det som kallas sårvårdsmottagningen jobbar Sanna tillsammans med Åsa Malmström som länge jobbat med sår på vårdcentralen, men också en av läkarna är knuten till den.

Varför behövs en sårvårdsmottagning? Kan inte alla sköterskor ta hand om sår?

– Jo visst kan de det, men sår behöver kontinuitet för att läka. Då är det bra att samma person får rengöra och lägga om såret så man kan följa läkningen så man vet att det läker som det ska och att såret läggs om på samma sätt, säger Åsa.

Varför gillar ni att jobba med sår?

– Det är ju det vi går igång på, svarar Åsa snabbt med ett skratt.

– Det är ju en utmaning med större sår och är intressant att följa hur det läker, säger hon.

Är inte sår äckligt ?

– Nej oftast inte. Det kan vara lukten då, om det är stort och infekterat. Det kan vara jobbigt men inte annars, säger Sanna.

– Äldre personer kan gå med oläkta sår länge. De har ofta sämre blodcirkulation i fötter och ben och har kanske inte så bra känsel, så såren inte upptäcks i tid. Underliggande sjukdomar såsom diabetes och vissa reumatiska sjukdomar kan påverka sårläkning. Protein och syre behövs för att ett sår ska läka, fortsätter hon.

Enligt sköterskorna finns det en fel missuppfattningar kring sår. 

– En vanlig felaktig uppfattning är att sår ska lufta. Det ska de inte alls. Sår ska läka fuktigt och kroppstempererat. Ett större öppet sår är så klart en större ingång till bakterier och om det blir torrt bildas en skorpa. Under den kan det vara bakterier som äter sig neråt istället, förklarar Åsa.

– Många är rädda för att rengöra ett sår då de inte vet vad de ser i såret. En missuppfattning är fibrin. Fibrin är lite gulaktigt men är inte detsamma som varbildning. Det är slaggprodukter som ingår i läkningsprocessen och ska rensas bort när såret rengörs, men kräver inte antibiotika, förtydligar hon.

Bra att ha i sin sårvårdslåda:

Parfymfri tvål, sårtejp till att dra ihop sårkanterna med, sax, sårdyna med glatt yta, aloe vera, rakhyvel, tvättlappar, en mjuk ren tandborste för att få bort skräp ur sår, pincett och lindor.

Rakhyveln tar man bort behåring med så inte tejpen sitter fast i det, till exempel på armarna.

– Att lära sig att egenvårda sig själv är viktigt, för att kunna avlasta sjukvården. Att ha en sårvårdslåda hemma är bra, folk har oftast inte bra grejer hemma, säger Åsa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!