49-åriga Carene Pålsgård bor i Österbymo tillsammans med maken Sven och deras tre barn. Det var för två år sedan som hon gjorde en gastric bypass-operation på grund av sin övervikt.
– Det är ingen quick fix. Man måste lära om för livet och bland annat hinna lägga om sin kost innan en operation, säger Carene.
Hennes förhållande till mat har varit lite olika genom åren. När hon var fem-sex år gammal var hon så mager att läkaren hotade med att lägga in henne för tvångsmatning.
– Jag var väldigt selektiv, det var bara vissa rätter jag åt. Falu rågrut med leverpastej gick bra, ärtsoppa och dillkött var också höjdare.
I skolan skämdes hon eftersom hon bara åt knäckebröd och rivna morötter. Trots det valde hon restaurangutbildningen på gymnasiet, eftersom hon då skulle behöva utmana sig själv att prova nya saker.
– Jag kan ju inte servera mat som jag inte själv kan äta.
Den stora viktförändringen kom i samband med en osund kärleksrelation.
– Efter 20 månader hade jag gått upp från 55 till 95 kilo. Jag gick i för stora kläder och dolde mig så gott det gick. Det var bara en som reagerade, en tidigare pojkvän. Han sa att den nya killen förstört mig. Det blev en väckarklocka och snart ringde jag pappa som hämtade mig därifrån.
Carene började äta sunt, återupptog cyklingen och gick ner i vikt igen.
Åren gick, hon träffade Sven och fick tre barn. Men under småbarnsåren blev hon stillasittande, skaffade sig dåliga matrutiner och blev överviktig igen.
– Jag åt absolut inte regelbundet. När jag fick dubbla hälsporrar till följd av viktuppgången blev jag deprimerad och kunde inte gå. När hälsporrarna äntligen gick över ramlade jag på isen. Knäet svullnade upp kraftigt och jag fick väldigt ont.
Efter flera läkarundersökningar gjordes en belastningsröntgen som visade att Carene led av kompakt artros. Men så vek sig det dåliga knäet en dag och hon föll på det andra knäet, med svåra smärtor och nya vårdbesök till följd.
Hennes envishet drev henne att fortsätta jobba och inte sjukskriva sig, trots att hon inte kunde gå i trappor. Men fritiden blev påverkad och familjen fick ta ett större ansvar för hushållssysslorna.
– Jag har aldrig varit sjukskriven för knäna, men jag blev sittande i soffan efter jobbet. Jag orkade inte göra något.
När hon skulle få en kortisoninjektion i knäna, bad läkaren henne att ställa sig på vågen.
– Jag fick en chock. 114,9 kilo. Han rekommenderade då en gastric bypass-operation eftersom jag hade en så kraftig belastning på knäna. Men det var i samband med coronapandemi, så planerna sköts på framtiden.
Samtidigt rådde vården henne att gå ner i vikt, bland annat för att förbereda sig inför en eventuell operation. Carene letade efter viktminskningstips på nätet under tiden. Hon började äta på små assietter, undvek feta såser och aktiverade kroppen mer.
– Jag hade fått bra smärtstillande medel som gjorde att jag kunde röra mig mer, men jag hade ändå så ont att jag fick ta cykeln från jobbet.
Bästa hjälpmedlet blev en stegräknare. När hon hade hon gått 2000 steg skulle hon klara 2500 och så vidare. Hon gick trots att hon kände smärta. På ett år hade hon tappat nära 20 kilo på egen hand.
Därefter gick hon igenom en gastric bypass-operation där de kopplade förbi en del av magsäcken till tarmen. Allt gick bra och två dagar senare rensade hon ogräs i pallkragarna hemma under korta stunder.
– De första två veckorna fick jag bara äta mosad mat, för att det inte skulle slita upp såret. Till hjälp hade jag satt larm på klockan som påminde om när det var dags att äta. En deciliter sex gånger om dagen, slarvar man med det så får man problem.
Carene slapp lyckligtvis vanliga biverkningar efter operationen som magsmärtor, kallsvettningar, sårinfektioner och dumping, då man får bråttom till toaletten när tarmen tömmer sig fullständigt.
Idag tränar Carene i egna poolen tre gånger i veckan, både simning och vattenaerobics. Promenaderna fuskar hon inte med.
Snart ska hon till vårdcentralen på tvåårs-kontroll. Hennes enda problem efter operationen är överhängande hud som uppstod efter viktminskningen, den orsakar eksem och svampinfektioner. Men för att få operera bort den kräver vården ytterligare viktminskning.
Det har dock visat sig vara svårt för Carene, hon har testat flera metoder men ligger kvar på sin nuvarande vikt. Men hon kämpar vidare med träning och kost som leder till framsteg på flera sätt.
– I vintras klarade jag att åka skridskor igen för första gången på 30 år.