Anita Johansson hade strömlöst i åtta dagar efter stormen i början på januari. Det innebar att verksamheten på hennes firma Anitas bröd låg nere i över en vecka.
-- Det var stillestånd hela veckan. Jag kunde inget göra. Det påverkade mig ekonomiskt men jag förlorade inga kunder, säger hon.
Nu är strömmen tillbaka och Anita bakar för fullt igen. Det är hembakat bröd, både matbröd och kaffebröd, som hon levererar till bland annat butiker i Österbymo och Rydsnäs. Varje fredag åker hon till torget i Kisa och säljer själv, vissa lördagar står hon på torget i Motala.
Anitas bageri är runt 20 kvadratmeter stort. En radio skvalar och bakugnen värmer upp rummet. Från Anita Johanssons bakbord ser man ut över en äng. Hennes bageri ligger i en tillbyggnad till ett bostadshus i Måla i Ydre kommun. Inte så långt från Sommens strand, sex kilometer in i skogen från väg 134 mellan Österbymo och Kisa.
För ungefär tio år sedan startade hon sin firma.
-- Jag halkade in på ett bananskal. Det var inte meningen att det skulle bli så här. Jag jobbade i Österbymo på Ömohallen. När jag fick mitt tredje barn ville jag göra något annat och jag ville vara hemma med barnen. Så efter en tid blev jag ombedd att baka något och sälja på Smedstorpsdagen. Jag bakade upp en del och åkte dit. Det ösregnade hela lördagen och jag stod på baksidan ensam och tänkte att det här är rena natta. Men jag sålde slut på allt. Då tänkte jag: går det att sälja slut här, så är det värt ett försök, berättar Anita Johansson.
Hon började att baka hemma i sitt eget kök med hjälp av en vanlig spis. Sålde brödet på torget i Kisa varannan vecka och sen växte verksamheten mer och mer. Efter några år blev det aktuellt med en tillbyggnad. Nu har hon investerat i degmaskin, jässkåp och kavlingsmaskin.
-- Kavlingsmaskinen och degmaskinen vill jag inte vara utan, säger hon.
Jul och sommar är högsäsong för Anitas bröd.
-- Julbaket började i mitten på oktober och sen gick det i ett fram till dagen före julafton.
Oavsett säsong är det tidiga mornar för en bagare.
-- Ibland får jag börja klockan ett på natten för att hinna med allt. Men i regel börjar jag vid fyra. Jag har inte svårt att gå upp, jag är morgontidig, säger hon.
Anita Johansson har alltid varit ensam i sin firma.
-- Det är bra att arbeta själv, jag bestämmer själv och gör som jag vill och efter eget huvud. Jag trivs med det.
En äggklocka ringer och Anita Johansson plockar ut två plåtar med småkakor.
Hon berättar att det krävs mycket jobb för att få verksamheten att gå runt.
-- Jag har inte ångrat mig, men hade jag vetat hur mycket jobb och hur mycket slit som behövs för att få det hela att gå runt så vet jag inte om jag hade startat. Jag är ju fri och tar ledigt om jag kan och jag är aldrig utled på att gå och ställa mig och baka men det är slitigt, säger hon.