Jakob Sjögren driver tillsammans med sin bror, det anrika familjeföretaget O.H. Sjögren i Tranås som gjort möbler i mer än 120 år. Missionshuset är fyllt av reklamationer och prototyper av Carl Malmstens möbler och Svenskt tenns klassiska sortiment.
Han har länge veckopendlat från Stockholm där han bor tillsammans med sin fru Linnea Zickerman samt sonen August. Under veckorna har Jakob övernattat i en lägenhet i Tranås. Så såg de en annons på Hemnet, Missionshuset i Rönnäs från barndomen.
– Vi hade inte direkt pratat om att skaffa oss ett sommarställe, mer än nämnt det, att det vore kul att ha något någon gång. Så såg vi annonsen om missionshuset och började skoja om det, berättar Jakob.
Men allteftersom dagarna gick så kunde de inte släppa tanken. Det började som ett skämt men så småningom var de tvungna att köpa huset.
De senaste två åren har de sökt bygglov, renoverat, letat kaminer och badkar på annonser och haft en rad lokala hantverkare i missionshuset.
Linnea hyllar hantverkarna:
– De har varit så himla duktiga och pålitliga. De har varit så hjälpsamma här och plattsättaren från Kisa har varit helt fantastisk. Jag är arkitekt och är petig, och det har varit så roligt att jobba med hantverkare som brytt sig om slutresultatet, utbrister hon lyriskt. Jakob instämmer:
– Vi har verkligen känt oss trygga med dem och det ena har lett till det andra, med tips om nya hantverkare som vi använt oss av.
Paret hyser en stor respekt för hur hållbart man byggde förr, och renoverar varsamt med detaljer i gammal stil, elkontakter på hög höjd och nytillverkade fönster med munblåst glas.
– Vi känner vördnad och vill göra rätt, säger Jakob.
När vi gör ett nedslag är kyligt ute. I kyrksalen är det kallt på golvet. Det har inte varit någon året runt-verksamhet här på kanske 60 år, gissar Jakob. Vid det forna altaret har lille August sin välsignade lekhörna. Högst upp på tredje planet sov prästen. Där sover nu familjen själva. På våningen under sov kyrkvaktmästaren i det rum som nu är gästrum. Alla eldstäder är renoverade från att ha varit utdömda med eldningsförbud. Kakelugnen på plan två har omsorgsfullt plockats ner av murare för att sedan sättas upp igen.
Paret landade i bergvärme efter att först ha tänkt sätta in luftvärmepumpar.
– För det första är de fula och för det andra så låter de hela tiden. Vi älskar ju tystnaden här, säger Linnea.
I köket är det gott att gå på golvet även en kall dag som denna. Golvvärme och trägolv samt en härlig kamin som sprakar är receptet. Här har Linnea och Jakob fått söka bygglov för att få bo i huset. Det är många speciella regler och förbud och förordningar för just hus med kyrkliga förtecken.
– Vi har läst om flera som köpt gamla kyrkor som tilltänkta bostäder, men som fått nej till att bo i dem. Ydre kommun har varit väldigt tillmötesgående, säger Linnea med tacksamhet.
– Landsbygden känns levande. Här finns en framtidstro, säger Jakob.
Så nu veckopendlar Jakob till missionshuset istället, men de har lägenheten kvar i Stockholm då de är där de har sin fasta punkt. Pandemin öppnade upp för att jobba hemifrån vilket har varit bra för Linnea och Jakob, som därigenom kunnat vara längre perioder i Rönnäs i Jakobs föräldrars året runt-bonade sommarhus, så de har kunnat jobba i missionshuset i närheten.
Under renoveringen har de även byggt relationer och kommit varandra ännu närmare.